Η εμπιστοσύνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιούς, αμοιβαίας ικανοποιητικής σχέσης. Σε μια σχέση εμπιστοσύνης οι σύντροφοι, καλούνται να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους, ώστε οι λέξεις και οι πράξεις να μη συνοδεύονται από απάτη, να μην καλύπτουν εγωιστικά τις ανάγκες του/της συντρόφου και να μην έχουν ως απώτερο σκοπό την αποκλειστική ικανοποίηση των στόχων μόνον του ενός από τους δύο.

 

          Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι σε μια τέτοια σχέση οι σύντροφοι δεσμεύονται ολοκληρωτικά ο ένας προς τον άλλον, με τέτοιον τρόπο που βοηθά τον καθένα χωριστά να νιώθει πως φροντίζεται και υποστηρίζεται συναισθηματικά, ενώ παράλληλα αισθάνεται ασφαλής. Στην πραγματικότητα, αυτό που θεωρείται από τα ζευγάρια ως το μόνο σημαντικό σημάδι αληθινής ευτυχίας είναι η εμπιστοσύνη.

          Σε μια σχέση εμπιστοσύνης οι σύντροφοι τοποθετούν τη σχέση τους στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων τους. Παρ’ όλες τις απαιτήσεις και τις πιέσεις από τη δουλειά ή άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις, η σχέση έρχεται πρώτη.

          Σε μια σχέση εμπιστοσύνης οι σύντροφοι διαθέτουν «Ενσυναίσθηση». Ενσυναίσθηση σημαίνει να είναι κάποιος ικανός να βάζει τον εαυτό του στη θέση του άλλου και να παύει να βλέπει την «παράσταση» μόνον από τη δική του θέση και άποψη. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν είναι εύκολο, είναι όμως, σημαντικό για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη. Ένας πιστός σύντροφος ενθαρρύνει και υποστηρίζει τους στόχους και τα όνειρα του/της συντρόφου του/της. Δείχνει αυθεντική αγάπη για τη χαρά και τις επιτυχίες και νοιάζεται για τις λύπες, τις ανησυχίες και τις ατυχίες του/της. Σέβεται και δέχεται την αγωνία, το θυμό ή το φόβο χωρίς κριτική, ακόμα και αν δεν συμφωνεί.

          Επίσης, παραβίαση της εμπιστοσύνης αποτελεί, κι όταν οι σύντροφοι υπονομεύουν την ηρεμία, που είναι αυτονόητη μέσα στη σχέση, με το να εκφράζουν παράπονα ή να προσβάλλουν το/τη σύντροφό τους μπροστά σε τρίτους.

          Οι επιπτώσεις του να ζεις με κάποιον που δεν μπορείς να εμπιστευτείς είναι καταστροφικές. Όταν κάποιος αμφισβητεί την ακεραιότητα και την τιμιότητα του/της συντρόφου του, τότε γίνεται ανασφαλής και ανήσυχος. Αυτό το πρόσωπο νιώθει παγιδευμένο, ευάλωτο και μπορεί να δρα με ασεβείς τρόπους, που το μόνο που πετυχαίνουν στην πραγματικότητα είναι να διώχνουν πιο μακριά τον αγαπημένο του/της.

          Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης παίρνει χρόνο, ίσως επειδή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας σχέσης, επομένως και το πιο δύσκολο κομμάτι προς «επισκευή»! Πολλοί φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν. Αλλά, ξεπερνώντας τις κρίσεις, δίνοντας χρόνο για να γιατρευτούν οι πληγές και ενδίδοντας στην τρυφερότητα, κτίζουν πιο γερά θεμέλια για τη σχέση τους.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΓΙΑΤΙ Σ΄ΑΓΑΠΩ;» – ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ελληνικά γράμματα