Μερικές από τις πιο σημαντικές και υπολογίσιμες ανθρώπινες ιδιότητες – αυτοπεποίθηση, ανάληψη ρίσκου, υπομονή, ανεξαρτησία – μπορεί να εμποδιστούν στην ανάπτυξή τους από τους αόρατους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε με τα παιδιά μας.

 

Μερικές φορές, για παράδειγμα, απαιτούμε από τα παιδιά μας να ηρεμήσουν, ή να κάτσουν ήσυχα, και αυτό το κάνουμε φωνάζοντας από τον εκνευρισμό μας. Ή θέλουμε από τα παιδιά μας να μεγαλώσουν και να γίνουν ανεξάρτητα, αλλά τους καθαρίζουμε το δωμάτιό τους επειδή μας ενοχλεί η κατάστασή του, ή δεν τα αφήνουμε να πάρουν κάποιο ρίσκο. Ίσως να λέμε πως θα θέλαμε τα παιδιά μας να είναι ήρεμα, παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι είμαστε υπερβολικά αγχωμένοι και οξύθυμοι. Ίσως θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν και να γίνουν συνεργάσιμα, εμείς όμως έχουμε την τάση να διαφωνούμε συνεχώς. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα που, ενώ θέλουμε να ενθαρρύνουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, στέλνουμε μηνύματα που εδραιώνουν την αντίθετη.

Πάρα πολλά από τα μηνύματα που στέλνουμε στα παιδιά μας προκύπτουν από όσα συμβαίνουν μέσα μας. Είμαστε αγχωμένοι και αντιδραστικοί, ή είμαστε ήρεμοι και συνεργάσιμοι; Είμαστε υπομονετικοί και ενθαρρυντικοί, ή απαιτητικοί και επιθετικοί; Είστε καλός ακροατής; Ακούτε τη σύζυγό σας, τους φίλους και τα παιδιά σας, ή έχετε την τάση να διακόπτετε τους άλλους προτού καν τελειώσουν την πρότασή τους; Αν όντως συμβαίνει αυτό, σας φαίνεται παράξενο που τα παιδιά σας δυσκολεύονται να δώσουν προσοχή ή να ακούσουν όσα τους λέτε;

Ένα από τα θετικά κρυμμένα μηνύματα που η Κρις κι εγώ στέλνουμε στα παιδιά μας είναι ότι έχουμε πάρει τη συνειδητή απόφαση να διατηρούμε τη σχέση μας ζωντανή και φρέσκια. Φροντίζουμε να βρίσκουμε χρόνο ο ένας για τον άλλον και βγαίνουμε ραντεβού σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και για να χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας, θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν γνωρίζοντας ότι οι γονείς τους αγαπιούνται πραγματικά και εκτιμούν ο ένας τον άλλον, και αυτό όχι γιατί απλώς τους το λέμε εμείς, αλλά γιατί με τις πράξεις και τη συμπεριφορά μας τους δείχνουμε πώς είναι μια καλή σχέση.

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα δικά σας κρυμμένα μηνύματα και σήματα. Το πιθανότερο είναι πως υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που κάνετε καλά και κάποιοι τομείς στους οποίους χρειάζεστε δουλειά. Μην ανησυχείτε όμως – είστε απλώς σαν όλου τους ανθρώπους! Το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε τη δύναμη των κρυμμένων μηνυμάτων.

Όταν γίνει αυτό, μπορείτε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας κάθε φορά που πάτε να δώσετε ένα μήνυμα που είναι ασυμβίβαστο με αυτό που πραγματικά επιθυμείτε. Νομίζω λοιπόν ότι, αφού εξασκηθείτε πρώτα λίγο, θα συμφωνήσετε μαζί μου πως το να ρωτήσετε τον εαυτό σας «Τι μηνύματα στέλνω αληθινά στα παιδιά μου;» είναι πράγματι μια πολύ σημαντική ερώτηση.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα…μέσα στην οικογένεια» του Richard Carlson, Ph.D.