Ακολουθούν μερικά αξιώματα που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε μέσα απ’ τις εμπειρίες της ζωής.

 

  • Δεχθείτε πως η ζωή είναι ένα σχολείο.
  • Κάθε βίωμα είναι ένα μάθημα που η ζωή προσπαθεί να μας διδάξει.
  • Η ζωή μας προσφέρει ακριβώς το μάθημα που χρειαζόμαστε, σε κάθε στιγμή.

Δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα ή αδικίες. Οτιδήποτε μας συμβαίνει είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να μας συμβεί για να διδαχθούμε το επόμενο μάθημα. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν, να φοβόμαστε τι θα μας τύχει. Ας πάψουμε να παραπονιόμαστε για τις αδικίες της ζωής. Ας εγκαταλείψουμε την πικρία που νιώθουμε απέναντι σ’ αυτούς που η ζωή χρησιμοποιεί για να μας διδάξει κάτι. Ας εγκαταλείψουμε τη ζήλεια και το φθόνο που μας κυριεύουν, όταν άλλοι μοιάζουν να έχουν περισσότερα από μας. Ο καθένας βρίσκεται ακριβώς εκεί που πρέπει, για να πάρει το απαραίτητο μάθημα. Αυτά τα μαθήματα μπορεί να μας δίνονται σαν αντιστάθμισμα κάποιου παλιού καρμικού χρέους που δημιούργησε μια πράξη μας στο παρελθόν. Ή ίσως να μας συμβαίνουν, απλά και μόνο, για να βοηθήσουν τη σημερινή πνευματική μας ανάπτυξη. Και στις δύο περιπτώσεις, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι η ίδια, ν’ ανακαλύψουμε ποιο είναι το μάθημα.

  • Ανακαλύπτω ποια μαθήματα προσπαθεί να μου δώσει η ζωή.

Ο Richard Bach, λέει πως «ένα πρόβλημα δεν έρχεται ποτέ χωρίς ένα δώρο στα χέρια του». Πάψτε να παραπονιέστε για το πρόβλημά σας, κοιτάξτε το κατάματα δίχως φόβο κι ανακαλύψτε το διαμάντι στα χέρια του.

  • Τι αλλαγές πρέπει να κάνω στον τρόπο ζωής ή σκέψης μου για ν’ απαλλαγώ απ’ αυτό το πρόβλημα.
    1. Τι πρέπει ν’ απαρνηθώ; (συνήθειες, συγκινησιακές τάσεις, προσκολλήσεις, πάθη, φοβίες, προσδοκίες, αντιλήψεις, πεποιθήσεις).
    2. Τι πρέπει ν’ ασπασθώ ή ν’ αναπτύξω; (πειθαρχίες, ικανότητες, αντιλήψεις).
    3. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί απλούστατα να χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που θεωρούμε πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα στ’ αλήθεια. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να μάθουμε να δεχόμαστε τις αλλαγές ή τις διαφορετικές συνθήκες.
  • Πώς μπορώ ν’ αρχίσω να εφαρμόζω τις αλλαγές που θα μου ξαναδώσουν τη γαλήνη, την υγεία και την αρμονία;
  • Δέχομαι πως εγώ και μόνον εγώ μπορώ να λύσω το πρόβλημα, διαφορετικά η λύση του είναι άχρηστη για μένα.

Μπορώ να ζητήσω τη συμβουλή του θεραπευτή, του ψυχολόγου, του ιερές ή του πνευματικού δάσκαλου αλλά μόνον εγώ μπορώ να πραγματοποιήσω την αλλαγή. Το εμπόδιο που αντιμετωπίζω είναι ένα δώρο της ζωής για να με βοηθήσει να εξελιχθώ. Είναι δική μου ευθύνη και ευκαιρία.

Γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στον αισιόδοξο και τον απαισιόδοξο; Ο απαισιόδοξος βλέπει το πρόβλημα σε κάθε ευκαιρία ενώ ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε πρόβλημα.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «η ψυχολογία της ευτυχίας» του ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΑΤΖΕΜΥ – εκδ. Αρμονική ζωή