Τρία είναι τα βασικά συμπτώματα του άγχους στους άντρες. Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να τα αναγνωρίσει, γιατί οι γυναίκες τα παίρνουν προσωπικά και συμπεραίνουν, κακώς, ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ΄ότι είναι στην πραγματικότητα.

 

Τα συμπτώματα είναι η απομάκρυνση, η γκρίνια και το κλείσιμο. Όταν εμφανιστεί ένα απ΄αυτά, η γυναίκα αισθάνεται συνήθως πως δεν την αγαπούν κι ότι τα πράγματα στη σχέση είναι άσχημα. Μια σωστή ερμηνεία των συμπτωμάτων ίσως βοηθήσει τη γυναίκα να ηρεμήσει και να υποστηρίξει το σύντροφό της, ώστε να αντιμετωπίσει το άγχος του και να ξαναβρεί την ισορροπία του.

Και στις γυναίκες υπάρχουν τρεις σημαντικές ενδείξεις άγχους, τις οποίες οι άντρες τείνουν να τις παίρνουν προσωπικά και να τις παρερμηνεύουν.

Τα συμπτώματα του άγχους στις γυναίκες είναι η καταβολή, οι υπερβολικές αντιδράσεις και η εξάντληση. Όταν μια γυναίκα είναι εκνευρισμένη, ο άντρας, αντί να βρει τρόπο πώς να τη στηρίξει, συνήθως εκνευρίζεται γιατί η γυναίκα του είναι εκνευρισμένη, και σίγουρα τα πράγματα χειροτερεύουν. Οι άνθρωποι, αναγνωρίζοντας τις αντιδράσεις τους στο άγχος και ερμηνεύοντάς τις σωστά, μπορούν να ηρεμούν περισσότερο και να μάθουν πώς να στηρίζουν καλύτερα το σύντροφό τους.

Μια Υγιής Σχέση

Επισημαίνουμε τις διαφορετικές αντιδράσεις που έχουμε στο άγχος, όχι για να δικαιολογήσουμε το σύντροφό μας, αλλά για να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας και να μην παίρνουμε προσωπικά τις αντιδράσεις του. Μερικές φορές πρέπει να μας θυμίζει κανείς ότι, όταν η σχέση μας βασίζεται στην πραγματική αγάπη, στο πρόσωπο του συντρόφου μας βλέπουμε τον εαυτό μας. Μόνο μέσα από την ειλικρινή προσφορά βιώνουμε τη χαρά στη ζωή μας.

Όταν η αγάπη δεν είναι ευχαρίστηση, τότε δημιουργείται σύγχυση γύρω απ΄αυτήν. Όταν δημιουργεί δυσκολίες ή ένταση, τότε έχουμε την απαίτηση από το σύντροφό μας να φτιάξει την κατάσταση. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που μπερδεύουν την αγάπη με την ανάγκη. Αντιστρέφουν τα πράγματα. Συμπεραίνουν ότι όταν σ΄αγαπούν πρέπει να ικανοποιούν τις ανάγκες σου. Στην πραγματικότητα, η υγιής σχέση βοηθάει και τους δύο να γιατρέψουν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Η πραγματική χαρά μιας ξεχωριστής, στενής σχέσης ζευγαριού, είναι η ευκαιρία που έχουν οι δύο σύντροφοι να μοιράζονται και να χαίρονται, όταν όλα στη ζωή τους πάνε καλά, και να βοηθούν ο ένας τον άλλο, όταν χρειάζεται. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από το σύντροφό μας να μας βοηθήσει να συνέλθουμε όταν χάνουμε την ισορροπία μας. Πολλές φορές ίσως μπορέσει, όμως δεν πρέπει να εξαρτιόμαστε από κείνον.

Η κατανόηση των διαφορετικών αντιδράσεων που έχουμε στο άγχος, μας δίνει μια εποικοδομητική προσέγγιση για να γιατρέψουμε τον εαυτό μας ή να στραφούμε στους γύρω μας ζητώντας τους να μας βοηθήσουν.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Άντρες & Γυναίκες διαφορές & ομοιότητες» του JOHN GRAY, Ph.D.