Οι σχέσεις που δημιουργούμε στη δουλειά μας μοιάζουν πολύ με τις σχέσεις που έχουμε με τα μέλη της οικογένειάς μας. Μπορεί να είναι υγιείς, μπορεί όμως να είναι και προβληματικές.

 

Μια γυναίκα ρώτησε κάποτε: «Εγώ που είμαι θετικό άτομο, πώς να αντιμετωπίζω τους ανθρώπους στο περιβάλλον της δουλειάς μου, οι οποίοι διαρκώς συμπεριφέρονται αρνητικά;»

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι εργαζόταν σ΄ένα περιβάλλον όπου όλοι ήταν αρνητικοί, τη στιγμή που, όπως έλεγε η ίδια, εκείνη ήταν θετική. Αναρωτήθηκα γιατί προσέλκυε την αρνητικότητα. Ίσως υπήρχε μέσα της αρνητικότητα την οποία δεν είχε συνειδητοποιήσει.

Της πρότεινα να αρχίσει να πιστεύει ότι πάντα δουλεύει σ΄ένα χώρο ήρεμο και χαρούμενο, όπου οι άνθρωποι εκτιμούν και σέβονται ο ένας τον άλλον και χαίρονται τη ζωή. Υιοθετώντας τη φιλοσοφία αυτή ή θα βοηθούσε τους άλλους να εκφράσουν μια καλύτερη νοοτροπία και συμπεριφορά, επειδή θα ανταποκρίνονταν διαφορετικά στις εσωτερικές της αλλαγές, ή θα περνούσε η ίδια σε έναν καινούριο εργασιακό χώρο, όπου οι συνθήκες θα ήταν σαν αυτές που δήλωνε.

Όταν σκέφτεσαι τους συναδέλφους σου να μη λες: «Είναι τόσο αρνητικοί». Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του όλες τις ιδιότητες, γι΄αυτό να ανταποκρίνεσαι στις καλές του ιδιότητες και να σέβεσαι την ηρεμία του.

Όταν μπορέσεις να επικεντρώσεις την προσοχή σου σ΄αυτές τις ιδιότητες, τότε αυτές θα βγουν στην επιφάνεια. Αν οι άλλοι μιλούν διαρκώς αρνητικά, εσύ μη δίνεις καμιά σημασία. Χρειάζεται να αλλάξεις τη δική σου αντίληψη. Επειδή οι άλλοι αντανακλούν κάποια αρνητική πεποίθηση που κρύβεις εσύ μέσα σου, όταν η αντίληψή σου θα αλλάξει πραγματικά, δε θα συναντάς πια πολλούς αρνητικούς ανθρώπους. Ακόμα και αν αισθάνεσαι απογοητευμένος, άρχισε να δηλώνεις τι επιθυμείς να έχεις στο χώρο της εργασίας σου. Ύστερα δέξου το με χαρά και ευγνωμοσύνη.

Ο ανταγωνισμός και η σύγκριση είναι δύο βασικά εμπόδια στο χώρο της δημιουργικότητάς σου. Η μοναδικότητά σου σε κάνει να ξεχωρίζεις από όλους τους άλλους.

Όταν κάνεις συγκρίσεις για να κάνεις τον εαυτό σου να νιώθει λίγο καλύτερα, είναι σαν να λες ότι κάποιος άλλος δεν είναι αρκετά καλός. Ακόμα, μπορεί να νομίζεις ότι όταν μειώνεις τους άλλους ανεβάζεις τον εαυτό σου. Αυτό όμως που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι βάζεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια θέση που κάνει τους άλλους να σε επικρίνουν. Όλοι το κάνουμε αυτό σε κάποιο επίπεδο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να το υπερβούμε. Για να λάμψεις, χρειάζεται να στραφείς στον εσώτερο εαυτό σου και ανάβοντας τα δικά σου λαμπερά φώτα να μπορέσεις να διαλύσεις το όποιο σκοτάδι υπάρχει εκεί.

Για να μπορέσεις να συνεχίσεις να αλλάζεις και να αναπτύσσεσαι, χρειάζεται να στρέφεσαι συνεχώς προς τον εσώτερο εαυτό σου για να ακούς ποιο είναι το καλό για σένα στην κάθε στιγμή.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ» της LOUISE L. HAY