Η κατανόηση από τους άλλους είναι πολύ σημαντική αν θέλουμε να καταλάβουμε τον εαυτό μας. Όσο περισσότερο μοιραζόμαστε τον εαυτό μας με τους άλλους, τόσο καλύτερα μπορούμε να τον γνωρίσουμε.

 

Για να καταλάβει κανείς τις ανάγκες του, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, χρειάζεται να τα κουβεντιάσει με κάποιον που θα τα καταλάβει. Καταλαβαίνω σημαίνει μοιράζομαι ή κάνω δικά μου τα συναισθήματα, τις σκέψεις ενός άλλου ανθρώπου, έστω κι αν είναι τελείως διαφορετικά από τα δικά μου.

Κατανόηση σημαίνει να μοιράζεσαι και να σέβεσαι την άποψη του άλλου, αντί να την θεωρήσεις αβάσιμη. Είναι επίσης η διάθεση να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε τον κόσμο με τον τρόπο που ο άλλος τον βλέπει, αντί να του εξηγούμε γιατί δεν θα έπρεπε να τον βλέπει όπως τον βλέπει.

Η ανάγκη για κατανόηση είναι ουσιώδης και πρωταρχική για τις γυναίκες. Όταν ένας άντρας δεν αφιερώνει το χρόνο και την απαραίτητη προσοχή για να καταλάβει τα συναισθήματα και τις ανάγκες μιας γυναίκας, εκείνη εύκολα παθαίνει σύγχυση και εμφανίζει μια τάση να αντιδράσει με υπερβολή. Όταν μια γυναίκα μοιράζεται τον εαυτό της, αν ο άντρας την ακούει παθητικά (ελπίζοντας ότι θα τελειώσει γρήγορα), την επηρεάζει με τέτοιον τρόπο ώστε να αυξάνεται η σύγχυση ή ο εκνευρισμός της.

Είναι φυσιολογική και απόλυτα υγιής η τάση της γυναίκας να λειτουργεί ενστικτωδώς και με βάση τη διαίσθησή της, αντί να εμπιστεύεται πάντα τη λογική και ορθολογική της σκέψη.

Αντίθετα, η τάση των αντρών είναι να παίρνουν αποφάσεις που βασίζονται στη λογική και στην εκλογίκευση. Μετά μπορεί να υποστηρίξουν τις αποφάσεις τους φροντίζοντας να τις κάνουν παράλληλα να έχουν μια καλή γεύση. Όπως η λογική του άντρα μπορεί να αποδειχτεί εσφαλμένη, το ίδιο μπορεί και η γυναικεία διαίσθηση. Και οι δύο, όμως, είναι έγκυροι τρόποι για μάθηση και αποφάσεις.

Όταν οι γυναίκες προσπαθήσουν να σκεφτούν σαν τους άντρες και να βάλουν τη λογική τους πριν από το συναίσθημα, υπάρχει πιθανότητα ν΄απογοητευτούν και να μπερδευτούν, κυρίως όταν είναι εκνευρισμένες και υπό πίεση για να πάρουν μια απόφαση. Αντίθετα θα έπρεπε να χαλαρώσει τη σκέψη της και να ψάξει τα συναισθήματά της.

Οι άντρες που δίνουν προτεραιότητα στα συναισθήματα αντί στις σκέψεις τους, καταλήγουν να γίνουν αναποφάσιστοι και αναβλητικοί.

Για τον άντρα και τη γυναίκα η ιδανική τοποθέτηση για να πάρουν μιαν απόφαση είναι η εξισορρόπηση σκέψης και συναισθημάτων. Η γυναίκα εξισορροπεί όταν μοιράζεται τα προβλήματά της και βρει κατανόηση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον όταν οι άντρες μάθουν τη διάλεκτο που μιλάνε οι γυναίκες, κι όταν οι γυναίκες μάθουν να μιλάνε με τον τρόπο που οι άντρες μπορούν ν΄ακούν. Μαθαίνοντας να επικοινωνούμε με θετική, τρυφερή συμπεριφορά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την κατανόηση που μας χρειάζεται για να λύσουμε ή καλύτερα, ν΄αποφύγουμε τις συγκρούσεις στη σχέση μας.

http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Άντρες & Γυναίκες διαφορές & ομοιότητες» του ψυχολόγου JOHN GRAY, Ph.D.