Όπως είπε η Μαρία Ρόμπινσον κάποτε: «κανείς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τη ζωή και να κάνει μια νέα αρχή, αλλά μπορεί σήμερα να κάνει ένα νέο τέλος». 30 κανόνες για να γίνεις η αλλαγή που πάντα ήθελες.

Τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να είναι πλησιέστερα στην αλήθεια. Αλλά πριν να ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία της αλλαγής πρέπει να σταματήσεις να κάνεις τα πράγματα που σε πηγαίνουν πίσω.

Μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις 

1. Σταμάτα να ξοδεύεις χρόνο με λάθος ανθρώπους – Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περνάς χρόνο με ανθρώπους που απομυζούν ευτυχία από εσένα.

Εάν κάποιοι σε θέλουν στη ζωή τους θα δημιουργήσουν χώρο για σένα.

Δεν πρέπει να μάχεσαι για προβολή και αναγνώριση. Ποτέ μα ποτέ να μην επιμένεις να επιβάλεις τον εαυτό σου σε κάποιον που συνεχώς παραβλέπει την αξία σου. Θυμήσου ότι οι αληθινοί φίλοι δεν είναι αυτοί που στέκονται στο πλευρό σου όταν είσαι στα καλύτερά σου, αλλά εκείνοι που βρίσκονται δίπλα σου όταν είσαι στα χειρότερα σου.

2. Σταμάτα να τρέχεις μακριά από τα προβλήματά σου – Αντιμετώπισέ τα κατάματα. Όχι δεν θα είναι εύκολο. Δεν υπάρχει άτομο στον κόσμο τόσο ικανό ώστε να χειρίζεται άψογα κάθε αναποδιά που του προκύπτει. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λύνουμε αμέσως τα προβλήματά μας.

Δεν είμαστε πλασμένοι γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα, είμαστε πλασμένοι για να αναστατωνόμαστε, να θλιβόμαστε, να σκοντάφτουμε και να πέφτουμε. Επειδή αυτός είναι ο σκοπός της ζωής – να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, να μαθαίνουμε, να προσαρμοζόμαστε και να τα λύνουμε στην πορεία του χρόνου. Αυτά είναι που μας διαπλάθουν και φτιάχνουν μέσα μας τον άνθρωπο εκείνο που τελικά γινόμαστε.

3. Σταμάτα να λες ψέματα προς τον εαυτό σου – Μπορείς να λες ψέματα σε οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο, αλλά όχι στον εαυτό σου. Οι ζωές μας βελτιώνονται μόνο όταν παίρνουμε ρίσκα και το πρώτο και το πιο δύσκολο ρίσκο που πρέπει να πάρουμε είναι το να γίνουμε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Διαβάστε το «Ο Δρόμος ο λιγότερο Ταξιδεμένος » του Ψυχιάτρου κ’ Στοχαστή Σκοτ Πεκ.

4. Σταμάτα να βάζεις τις δικές σου ανάγκες σε δεύτερη μοίρα – Το πιο επώδυνο πράγμα είναι να χάσεις τον εαυτό σου αγαπώντας και ξεχωρίζοντας κάποιον άλλον πάρα πολύ και ξεχνώντας ότι είσαι και εσύ ξεχωριστός. Ναι, βοήθησε τους άλλους, αλλά βοήθησε και το εαυτό σου επίσης.

5. Σταμάτα να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που δεν είσαι – Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή είναι το να είσαι ο εαυτός σου σε ένα κόσμο που προσπαθεί να σε κάνει σαν όλους τους άλλους.

Κάποιος άλλος πάντοτε θα είναι ωραιότερος, κάποιος άλλος πάντοτε θα είναι εξυπνότερος, κάποιος άλλος πάντοτε θα είναι νεότερος αλλά όλοι αυτοί δεν θα είναι ποτέ εσύ. Μην αλλάζεις για να αρέσεις στους άλλους. Να είσαι ο εαυτός σου και οι σωστοί άνθρωποι θα αγαπήσουν αυτό που πραγματικά είσαι. Μόνο έτσι αξίζει η αγάπη.

6. Σταμάτα να προσπαθείς να κρατηθείς από το παρελθόν – Σταμάτα επιτέλους να κρατιέσαι από το παρελθόν, σταμάτα να ασχολείσαι με αυτούς που σε πλήγωσαν. Δεν μπορείς να αρχίσεις να διαβάζεις το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου εάν εξακολουθείς να ξανα-διαβάζεις το προηγούμενο..

7. Σταμάτα να φοβάσαι να κάνεις λάθη – Κάνοντας κάτι και κάνοντας το έστω και λάθος είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο παραγωγικό από το να μην κάνεις τίποτα. Κάθε επιτυχία έχει μια σειρά από αποτυχίες πίσω της και κάθε αποτυχία οδηγεί προς την επιτυχία. Καταλήγεις να μετανιώνεις για τα πράγματα που ΔΕΝ έκανες έως τώρα, παρά για τα πράγματα που έκανες.

Εάν υπάρξει κάποτε μια στιγμή για να ακολουθήσεις ότι σου αρέσει και να κάνεις κάτι που έχει νόημα για σένα, αυτή η στιγμή είναι  ΤΩΡΑ..

8. Σταμάτα να επιπλήττεις τον εαυτό σου για παλιά λάθη – Ίσως να αγαπάμε το λάθος άτομο και να κλαίμε για τα λάθος πράγματα, αλλά ανεξάρτητα από το εάν τα πράγματα πάνε λάθος ένα είναι σίγουρο: τα λάθη μας βοηθούν να βρούμε τον άνθρωπο και τα πράγματα που είναι σωστά για εμάς.

Όλοι μας κάνουμε λάθη, δίνουμε αγώνες και μετανιώνουμε για πράγματα από το παρελθόν μας. Αλλά εσύ δεν είσαι τα λάθη σου, δεν είσαι οι αγώνες σου και είσαι εδώ ΤΩΡΑ με τη δύναμη να διαμορφώσεις την ημέρα σου και το μέλλον σου. Κάθε τι ξεχωριστό που έχει συμβεί στη ζωή σου σε προετοιμάζει για μια στιγμή που πρόκειται να έρθει.

9. Σταμάτα να προσπαθείς να αγοράσεις την ευτυχία – Πολλά από τα πράγματα που επιθυμούμε είναι ακριβά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά που πραγματικά μας ικανοποιούν είναι εντελώς ελεύθερα και δεν κοστίζουν, όπως η Αγάπη, το γέλιο και το να προσπαθούμε να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας.

10. Σταμάτα να ψάχνεις την ευτυχία αποκλειστικά στους άλλους – Εάν δεν είσαι ευτυχισμένος με αυτό που είσαι εσωτερικά δεν θα είσαι ευτυχισμένος σε μια μακροχρόνια σχέση με τον οποιονδήποτε άλλο. Πρέπει να δημιουργήσεις σταθερότητα στη δική σου ζωή πριν να μπορέσεις να την μοιραστείς με κάποιον άλλο. Διάβασε το «Σκοντάφτοντας πάνω στην Ευτυχία».

11. Σταμάτα να μένεις άπρακτος – Μην σκέφτεσαι πάρα πολύ, γιατί αλλιώς θα δημιουργήσεις προβλήματα που δεν υπήρχαν στην αρχή. Αξιολόγησε τις καταστάσεις και ανάλαβε αποφασιστική δράση. Δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που αρνείσαι να αντιμετωπίσεις. Το να κάνεις προόδους περιέχει κινδύνους. Τελεία και παύλα. Δεν μπορείς να φθάσεις στο δεύτερο όροφο αν τα πόδια σου είναι ακόμα στον πρώτο.

12. Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι έτοιμος – Κανένας δεν αισθάνεται ποτέ 100% έτοιμος όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία. Γιατί οι πιο μεγάλες ευκαιρίες στην ζωή, μας ωθούν να αναπτυχθούμε πέρα από τις ανέσεις μας, που σημαίνει ότι δεν θα αισθανθούμε τελείως άνετα στην αρχή.

13. Σταμάτα να εμπλέκεσαι σε σχέσεις για λάθος λόγους – Οι σχέσεις πρέπει να επιλέγονται με σοφία. Είναι καλύτερα να είσαι μόνος από το να είσαι με μια κακή παρέα. Δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστείς. Εάν κάτι είναι γραφτό να συμβεί θα συμβεί τη σωστή στιγμή, με το σωστό άτομο και για τον καλύτερο λόγο. Ερωτεύσου όταν είσαι έτοιμος, όχι όταν είσαι μόνος.

14. Σταμάτα να απορρίπτεις νέες σχέσεις επειδή οι παλιές δεν πέτυχαν – Στη ζωή θα αντιληφθείς ότι υπάρχει κάποιος λόγος για τον καθένα που συναντάς. Κάποιοι θα σε δοκιμάσουν, κάποιοι άλλοι θα σε χρησιμοποιήσουν και μερικοί θα σε διδάξουν. Αλλά το πιο σημαντικό, κάποιοι θα σου βγάλουν το καλύτερο εαυτό σου.

15. Σταμάτα να ανταγωνίζεσαι τους άλλους – Μην στεναχωριέσαι που άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα από εσένα. Συγκεντρώσου στο να καταρρίψεις τα δικά σου ρεκόρ κάθε ημέρα. Η Επιτυχία είναι μια μάχη ανάμεσα σε ΕΣΕΝΑ και στον ΕΑΥΤΟ σου μόνο.

16. Σταμάτα να ζηλεύεις άλλους – Η ζήλια είναι η τέχνη του να μετράς τις ευλογίες και τα χαρίσματα των άλλων αντί για τα δικά σου. Ρώτησε τον εαυτό σου το εξής : Υπάρχει κάτι που έχω και το οποίο ο καθένας θα ήθελε να το έχει?

17. Σταμάτα να παραπονιέσαι και να λυπάσαι για τον εαυτό σου – Της ζωής οι «ζαριές» ρίχνονται για κάποιο λόγο – για να στρέψουν την πορεία σου σε μια κατεύθυνση που σου ταιριάζει. Μπορεί να μη τα δεις ή να τα καταλάβεις όλα τη στιγμή που γίνονται και μπορεί αυτό να είναι δύσκολο για σένα.

Αλλά θυμήσου όλες εκείνες τις άτυχες «ζαριές» που έτυχαν στο παρελθόν. Συχνά θα δεις ότι σε οδήγησαν σε ένα καλύτερο μέρος, σε έκαναν καλύτερο άνθρωπο, με μεγαλύτερη γνώση. Γι αυτό χαμογέλα! Κάνε τους άλλους να καταλάβουν ότι σήμερα είσαι πολύ δυνατότερος από ότι χθες και θα συνεχίσεις να είσαι.

18. Σταμάτα να κρατάς κακίες – Μη ζεις τη ζωή σου με το μίσος στην καρδιά σου. Γιατί έτσι θα καταλήξεις να πληγώνεις τον εαυτό σου περισσότερο από τους ανθρώπους που μισείς. Συγχώρεση δεν είναι να πεις: «εντάξει, ότι μου έκανες είναι ΟΚ».

Αλλά το να πεις «Δεν πρόκειται ποτέ να αφήσω αυτό που μου έκανες να χαλάσει την ευτυχία μου». Συγχώρεση είναι η απάντηση ….άφησέ το να φύγει, βρες την γαλήνη, απελευθέρωσε τον εαυτό σου!. Και θυμήσου η συγχώρεση δεν είναι μόνο για τους άλλους ανθρώπους, είναι και για σένα. Εάν χρειαστεί, συγχώρεσε το εαυτό σου, πήγαινε παρακάτω και προσπάθησε να τα καταφέρεις καλύτερα την επόμενη φορά.

19. Σταμάτα να επιτρέπεις στους άλλους να σε κατεβάζουν στο δικό τους επίπεδο – Αρνήσου να χαμηλώσεις το δικό σου επίπεδο για να διευκολύνεις αυτούς που αρνούνται να ανεβάσουν τα δικό τους.

20. Σταμάτα να σπαταλάς χρόνο εξηγώντας στους άλλους ότι κάνεις – Οι φίλοι σου δεν το χρειάζονται και οι εχθροί σου δε θα σε πιστέψουν έτσι και αλλιώς. Απλά κάνε ότι γνωρίζεις πως είναι σωστό με την καρδιά σου.

21. Σταμάτα να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά χωρίς να κάνεις ένα διάλειμμα – Ο κατάλληλος χρόνος για να πάρεις μια βαθιά ανάσα είναι ακριβώς όταν δεν έχεις χρόνο για αυτό. Εάν εξακολουθείς να κάνεις αυτά τα ίδια που κάνεις, θα λαμβάνεις και τα ίδια αποτελέσματα. Μερικές φορές χρειάζεται να  δεις τα πράγματα από απόσταση, για να τα δεις πιο καθαρά.

22. Σταμάτα να παραβλέπεις την ομορφιά των μικρών πραγμάτων – Απόλαυσε τις μικρές χαρές γιατί μια μέρα ίσως κοιτάξεις πίσω και ανακαλύψεις ότι ήταν τελικά μεγάλες χαρές. Το καλύτερο κομμάτι της ζωής σου θα είναι οι μικρές, ανώνυμες στιγμές που πέρασες χαμογελώντας με κάποιον που είναι σημαντικός για σένα. (Μικρά θαύματα Little Wonders – Rob Thomas)

23. Σταμάτα να προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα τέλεια – Ο πραγματικός κόσμος δεν αμείβει τους τελειομανείς, αμείβει ανθρώπους που ολοκληρώνουν τα πράγματα.

24. Σταμάτα να ακολουθείς το μονοπάτι με την λιγότερη αντίσταση (δηλ τον εύκολο δρόμο) – Η ζωή δεν είναι εύκολη, ειδικά αν σχεδιάζεις κάτι που αξίζει . Μη παίρνεις τον εύκολο δρόμο. Κάνε κάτι εξαιρετικό.

25. Σταμάτα να συμπεριφέρεσαι σα να είναι όλα εντάξει εάν δεν είναι – Είναι φυσικό κάποιες φορές να νιώθεις ότι διαλύεσαι και ότι «πέφτεις». Δεν χρειάζεται πάντα να προσποιείσαι ότι είσαι δυνατός και δεν υπάρχει ανάγκη να αποδεικνύεις διαρκώς ότι όλα πάνε καλά. Ούτε πρέπει να σε απασχολεί τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι – κλάψε αν το έχεις ανάγκη – είναι υγιές να αφήνεις τα δάκρυά σου να τρέξουν. Όσο συντομότερα το κάνεις, τόσο συντομότερα θα μπορέσεις να χαμογελάσεις και πάλι.

26. Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους για τα προβλήματά σου – Ο βαθμός που μπορείς να πετύχεις τα όνειρά σου, είναι ο βαθμός που μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη για τη ζωή σου. Όταν κατηγορείς άλλους για αυτά που περνάς, αρνιέσαι την ευθύνη – και δίνεις στους άλλους δύναμη πάνω στη δική σου ζωή..

27. Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι τα πάντα για όλους – Είναι αδύνατο να το κάνεις αυτό και όταν το προσπαθείς θα σε εξαντλήσει. Αλλά το να κάνεις ένα άτομο να χαμογελάσει ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει τον κόσμο. Ίσως όχι όλο τον κόσμο, αλλά τον δικό του κόσμο. Γι αυτό περιόρισε την προσοχή σου. Μην κοιτάς παντού.

28. Σταμάτα να ανησυχείς τόσο πολύ – Η στεναχώρια δεν θα αφαιρέσει τα βάρη από το αύριο. Ένας τρόπος για να ελέγξεις εάν κάτι αξίζει να παιδεύεσαι είναι να κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση « Θα έχει σημασία αυτό σε ένα χρόνο ; σε 3 χρόνια ; σε 5 χρόνια ; Εάν όχι, τότε δεν αξίζει να ανησυχείς για αυτό.

29. Σταμάτα να εστιάζεις σε ότι δεν θέλεις να συμβεί – Εστίασε σε ότι θέλεις να συμβεί. Η θετική σκέψη βρίσκεται στην απαρχή κάθε μεγάλης επιτυχημένης ιστορίας. Εάν ξυπνάς κάθε πρωί με την σκέψη ότι κάτι υπέροχο θα συμβεί στη ζωή σου σήμερα, και δώσεις πολύ προσοχή, συχνά θα δεις ότι επιβεβαιώθηκες.

30. Σταμάτα να είσαι αγνώμων – Ανεξάρτητα του πόσο καλά ή κακά σου πάνε τα πράγματα, ξύπνα κάθε πρωί ευχαριστημένος για τη ζωή σου. Κάποιοι, κάπου αλλού, παλεύουν απεγνωσμένα για ότι είναι δικό τους. Αντί να σκέφτεσαι λοιπόν για αυτά που δεν έχεις, προσπάθησε να σκεφτείς για αυτά που έχεις και που κάποιοι άλλοι στερούνται.

Πηγή