Δεν είναι μύθος αλλά αποδεδειγμένο γεγονός πως το σώμα και το μυαλό αλλάζουν κάθε 7 χρόνια. Όλοι μας αλλάζουμε κάθε στιγμή, τα κύτταρα μας αλλάζουν.
Σύμφωνα με τον Rudolf Steiner και άλλους επιστήμονες οι επτάχρονοι κύκλοι είναι πολύ σημαντικοί για τους γιατρούς, τους δασκάλους, για τους κοινωνικούς επιστήμονες και για τους ψυχιάτρους. Αυτό συμβαίνει λόγω των αλλαγών στις οποίες υφίστανται το σώμα και το μυαλό μας κάθε επτά χρόνια.
0 – 7 χρόνια
Είναι η αρχή της ζωής, το πιο σημαντικό στάδιο της ζωής κάποιου. Σε αυτή τη χρονική περίοδο, καθοδηγούμαστε από τα ένστικτα πείνας, την ανάγκη για αγάπη, προστασία και υποστήριξη, το αίσθημα του πόνου και την επίδραση του περιβάλλοντος. Ενώ αυτό συμβαίνει, οι εσωτερικές και ψυχικές δομές χτίζονται, οι οποίες στα επόμενα χρόνια θα μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε, να σκεφτόμαστε και να γνωρίζουμε την ταυτότητα μας ως άτομα.
Μαθαίνουμε πολλά από τις συμπεριφορικές αντιδράσεις ασυνείδητα και ο πολιτισμός στον οποίο έχουμε γεννηθεί έχει δυνατή επιρροή σε αυτό. Κάποιος ιθαγενής της Αυστραλίας θα αντιδρούσε σε μια κάμπια τρώγοντας την ενώ κάποιος από την Βόρεια Ευρώπη ή από την Αμερική θα συμπεριφερόταν με διαφορετικό τρόπο. Το πώς αντιδράμε, με προθυμία ή φόβο, εξαρτάται από αυτά που έχουμε μάθει ως μωρά.
Τα σωματικά και αδενικά συστήματα στη γέννηση είναι διαφορετικά από εκείνα των επόμενων χρόνων. Με τα σεξουαλικά όργανα ακόμα να αναπτύσσονται και με πολύ θυμό ο οποίος ελαττώνεται με την ηλικία, δεν βιώνουμε καμία σεξουαλική αίσθηση και οι αντιδράσεις μας στο ψέμα ή στην αλήθεια είναι πολύ πρωτόγονες. Σιγά σιγά το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει την κοινωνική ηθική.
Η μάθηση είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες αυτής της περιόδου. Μαθαίνουμε τις κινήσεις, τον λόγο, τις σχέσεις που έχουμε με τον εαυτό μας, με το περιβάλλον και επίσης τη γλώσσα (ή τις γλώσσες) με τις οποίες επικοινωνούμε.
Ξεκινώντας από την γέννηση μας, εξαρτόμαστε από τους αγαπημένους μας για τις φυσικές, συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες. Αν νιώσουμε πως οι αγαπημένοι μας φεύγουν ή αν νιώσουμε την απειλή ότι μας εγκαταλείπουν βιώνουμε το αίσθημα ζήλειας, θυμού ή πόνου. Αν αποτύχουμε να ωριμάσουμε μετά από αυτή την ηλικία, ως ενήλικες, θα το βιώσουμε αυτό σε μεγαλύτερο επίπεδο.
7 – 14 χρόνια
Η ανάπτυξη της προηγούμενης φάσης συνεχίζεται εδώ. Οι ιδέες, οι έννοιες και οι σχέσεις που είχαν αρχίσει τώρα ανακαλύπτονται από το παιδί.
Το παιδί βιώνει σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη. Τα σεξουαλικά όργανα αρχίζουν σιγά σιγά να ωριμάζουν προς την εφηβεία. Ο θυμός μειώνεται σημαντικά σε μέγεθος προωθώντας την ανάπτυξη της σωστής και της λανθασμένης κοινωνικής ευθύνης. Τα ενήλικα δόντια αντικαθιστούν τα παιδικά.
Το παιδί έχει αρχίσει να δημιουργεί έναν δικό του εσωτερικό κόσμο με τους δικούς του ήρωες, όνειρα, ευτυχίες, κινδύνους και φαντασία. Η κατεύθυνση ενδιαφέροντος του παιδιού είναι επίσης ορατή αυτή τη περίοδο.
Οι ενώσεις με τον εξωτερικό κόσμο αυξάνονται. Το παιδί μαθαίνει να μοιράζεται, να αλληλεπιδρά και να ελέγχει τα προηγούμενα ένστικτα για να επιβιώσει αρμονικά στις ομάδες.
Μαθαίνει συνήθειες από όλα αυτά ενώ γίνονται μέρος του χαρακτήρα του.
14 – 21 χρόνια
Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από δυνατές ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές με την έναρξη της εφηβείας: Αρχίζουμε να έχουμε αυτογνωσία, ξεκινάμε να εκτιμάμε την τέχνη, την μουσική, την λογοτεχνία και διακρίνουμε τους πιο λεπτούς τόνους των χρωμάτων. Οι ιδέες μας για την ηθική αλλάζουν. Αρχίζουμε να γνωρίζουμε την σεξουαλικότητα μας, τείνουμε να επιλέγουμε έναν σύντροφο για τις ανάγκες μας και δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τα όρια μας.
Η ανεξαρτησία είναι μια από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις αυτής της περιόδου. Ένας μεγάλος αριθμός από εμάς βιώνουμε την παρότρυνση να φύγουμε από το σπίτι μας. Η παιδική ηλικία ξεθωριάζει αφήνοντας μας σημάδια που επηρεάζουν τον κόσμο μας.
Αυτό το στάδιο πρέπει να μας προσθέσει ωριμότητα και αξιοπρέπεια. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε χαρακτηριζόμαστε από έλλειψη ωριμότητας.
21-28 χρόνια
Αυτό είναι το στάδιο της διύλισης. Το παιδί τελικά μπαίνει στο στάδιο της ενηλικίωσης διανοητικά και συναισθηματικά.
Αρχίζουμε να δημιουργούμε την βάση της καριέρας και των σχέσεων μας από τις οποίες θα κερδίσουμε τον σεβασμό στον μεγαλύτερο κόσμο. Οι σπίθες ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενους κύκλους έχουν μια ορισμένη μορφή και οι ικανότητες είναι πιο ανεπτυγμένες τώρα. Στις σχέσεις, μαθαίνουμε να επιλέγουμε τους συντρόφους με βάση τα ανθρώπινα όντα που είμαστε. Μαθαίνουμε να ζούμε μια ζωή με αυτούς με αγάπη, υποστήριξη, προσαρμογή, σεβασμό και συμβιβασμό χωρίς να προκαλούμε κακό στον εαυτό μας.
Πράττουμε σύμφωνα με τις ικανότητες διαλογισμού, κρίσης, κατανόησης και διορατικότητας. Αρχίζουμε να διαχειριζόμαστε τα ζητήματα της σχέσης μας με ένα θετικό τρόπο και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες στο επαγγελματικό επίπεδο.
Αν τα προσωπικά προβλήματα δεν θεραπευτούν τώρα, θα τα αντιμετωπίσουμε στα επόμενα χρόνια.
28 – 35 χρόνια
Είναι η φάση όπου η δημιουργική διαδικασία του μυαλού εμφανίζεται. Οι ερευνητές και οι καλλιτέχνες είναι στο αποκορύφωμα της καριέρας τους σε αυτή τη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κέντρα σύνδεσης του εγκεφάλου φτάνουν στο αποκορύφωμα τους στην ηλικία των 35 ετών.
Τα συναισθήματα γίνονται ήπια. Συνειδητοποιούμε το ποιοι είμαστε και ποιοι είναι οι χαρακτήρες που μας πίεσαν από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινωνία μας.
35 – 42 χρόνια
Μια νέα ανησυχία γίνεται αισθητή ανάλογα με την προσωπικότητα και τις περιστάσεις. Οι καριέρες, οι συνήθειες, οι σχέσεις αξιολογούνται από εμάς, τροποποιούνται και αλλάζουν. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά που μας χαρακτηρίζουν από αυτά που δεν το κάνουν.
Γι αυτούς που δεν έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα της συνειδητοποίησης ή της δημιουργικότητας στην προηγούμενη φάση, τώρα είναι η ώρα να το κάνουν.
42 – 49 χρόνια
Είναι το στάδιο όπου συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή μας. Εξετάζουμε τον εαυτό μας και κάνουμε μεγάλες αλλαγές είτε στην καριέρα είτε στις σχέσεις μας. Αν δεν έχουμε κάνει ήδη κάποια αλλαγή στη ζωή, προσπαθούμε να το πετύχουμε σε αυτή την ηλικία. Η συναισθηματική αγάπη είναι περισσότερο μια αγάπη άνευ όρων τώρα, αλλά πολλοί από εμάς τείνουν να διατηρούν την συναισθηματική ηλικία ενός παιδιού. Σε αυτή την ηλικία αρχίζουμε να απορρίπτουμε τα στερεότυπα και να πιστεύουμε στον εαυτό μας.
49 – 56 χρόνια
Είναι το στάδιο πνευματικής αφύπνισης. Με την απώλεια της δύναμης και της ζωτικότητας κοιτάμε προς τα μέσα. Αποδεχόμαστε τις αλλαγές στο σώμα μας. Γι αυτούς που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ποιοι είναι και ποιος είναι ο σκοπός τους στη ζωή, αυτή η ηλικία είναι μια με πολλή κατάθλιψη.
56 – 63 χρόνια
Είναι η ηλικία όπου αποδεχόμαστε την εσωτερική γαλήνη και αγκαλιάζουμε την ηρεμία στη ζωή. Υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στο να προσαρμοστούμε με το σώμα μας που μεγαλώνει, με τις σχέσεις μας και με τις αλλαγμένες αντιλήψεις για τον κόσμο γύρω μας.
63 – 70 χρόνια
Σε αυτή τη περίοδο, αρχίζουμε να κατανοούμε περισσότερο τον εαυτό μας μαζί με την μείωση των αναγκών του εξωτερικού κόσμου. Τείνουμε να βλέπουμε την καλύτερη πλευρά των πραγμάτων και έχουμε επίγνωση του θανάτου. Η απομάκρυνση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
70 – 77 χρόνια
Κάποιος μπορεί να ωριμάσει οποτεδήποτε αλλά αυτή είναι η περίοδος όπου μπορεί κανείς να συνδεθεί περισσότερο με τον εσωτερικό του εαυτό. Η αγάπη άνευ όρων αυξάνεται πολύ και η αποδοχή με ακόμα μεγαλύτερο τρόπο.
77 – 84 χρόνια και μετά
Μέχρι αυτόν τον καιρό έχει ήδη αναπτυχθεί ένας νέος εαυτός μας. Έχει βγει από τις εμπειρίες της ζωής που έχουμε ήδη ζήσει. Οι αντιλήψεις έχουν διευρυνθεί και ζούμε την ζωή με διαφορετικό τρόπο.
Πηγή: Μάγεια Τ.