Στο βιβλίο του «The Sibling Effect», ο συγγραφέας Jeffrey Kluger εξηγεί γιατί οι αδελφικές σχέσεις είναι οι σημαντικότερες που μπορεί να έχει κανείς στην ζωή του. Η θεωρία του βασίζεται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε έπειτα από μακροχρόνιες μελέτες στο τι σημαίνει για τον καθένα η καταπιεστική μεγάλη αδελφή ή ο ανόητος μικρός αδελφός. Επιλέξαμε τα πιο ενδιαφέροντα αποσπάσματα του βιβλίου και σας τα παρουσιάζουμε!

Η αδελφική σχέση δεν αντιγράφεται

Οι γονείς φεύγουν νωρίς, η οικογένεια μπορεί να έρθει αργά, όμως τα αδέλφια ξέρουν πότε είσαι ατελής και είναι πάντα εκεί –αν είστε τυχεροί, και στα πολύ βαθιά γεράματα! Η σχέση αυτή δεν αντιγράφεται με κανέναν τρόπο.

Τα αδέλφια βοηθούν να δημιουργήσουμε την βάση των διαπροσωπικών μας δεξιοτήτων

Όταν έχεις μάθει να τσακώνεσαι και να τα βρίσκεις στο παιδικό δωμάτιο, σου είναι πιο εύκολο να συναναστρέφεσαι με άλλα παιδιά στην παιδική χαρά, στο σχολείο, στις σπουδές, στην δουλειά. Ακόμα κι αν είχες έναν αδελφό/αδελφή ανταγωνιστικό ή βίαιο, μαθαίνεις από νωρίς να αντιμετωπίζεις τέτοιες καταστάσεις στην ζωή.

Τα αγόρια με αδελφές τα πάνε καλύτερα με τα κορίτσια

Τα κορίτσια που μεγαλώνουν με αδελφούς είναι κάπως πιο «τραχιά» και λιγότερο καθώς πρέπει. Τα αγόρια που μεγαλώνουν με αδελφές είναι λίγο πιο ευαίσθητα και έχουν μάθει να ακούν περισσότερο. Μελέτες έχουν δείξει ότι αγόρια που μεγάλωσαν με αδελφές καταφέρνουν να επικοινωνήσουν καλύτερα με τα κορίτσια –και έτσι έχουν και περισσότερες επιτυχίες αργότερα στην ζωή τους! Ισχύει, φυσικά, και το αντίστροφο, ωστόσο καθώς τα αγόρια είναι συνήθως πιο συνεσταλμένα η διαφορά φαίνεται περισσότερο.

Τα μεγαλύτερα αδέλφια έχουν σχετικό πλεονέκτημα στο IQ και στην γλωσσική τους ικανότητα

Και αυτό γιατί έχουν δεχθεί full-time ενασχόληση από τους γονείς, μέχρι να γεννηθούν τα μικρότερα αδέλφια, με αποτέλεσμα να έχουν εξελίξει περισσότερο τον λόγο τους και πιθανώς το IQ τους.

Τα μεσαία αδέλφια εισπράττουν μόνο την βασική προσοχή των γονιών τους

Γι’ αυτό τείνουν να επενδύουν περισσότερο στις φιλίες τους και να είναι λιγότερο συνδεδεμένα με την οικογένεια. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται πιο ανεξάρτητοι και δυναμικοί άνθρωποι.

Και τα μικρότερα αδέλφια είναι τα πιο έξυπνα

Είναι πιο ικανά σε ζητήματα μικροστρατηγικής, γιατί έχουν τον τρόπο να μπαίνουν στο μυαλό των άλλων και να τους γοητεύουν, επειδή είναι τα νεώτερα μέλη της οικογένειας. Όταν δεν μπορείς να επιβληθείς στους μεγαλύτερους για να πάρεις αυτό που θέλεις, μαθαίνεις να τους αφοπλίζεις με το να είσαι αστείος ή να έχεις καλύτερη διαίσθηση. Επίσης, το μικρότερο παιδί κάποια στιγμή -που θα φύγουν τα μεγαλύτερα- θα νιώσει σαν μοναχοπαίδι.

Χρειάζονται 6 χρόνια για να νιώσουν τα ετεροθαλή αδέλφια σαν βιολογικά

Μέχρι τότε βιώνουν μία σχέση ανταγωνισμού, με έντονες εκρήξεις, οι οποίες βέβαια έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Με την πάροδο των ετών, όμως, οι σχέσεις εξομαλύνονται και σταδιακά ισχυροποιούνται.

Τα περιουσιακά είναι πάντα η μεγαλύτερη αιτία καβγά ανάμεσα στα αδέλφια

Το πρόβλημα ξεκινά από την παιδική ηλικία, όταν το μεγάλο παιδί παίρνει τα παιχνίδια του μικρού -άρα το μικρό πρέπει να μάθει να διεκδικεί τα κεκτημένα του- και επαναλαμβάνεται μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η διαδικασία της διεκδίκησης είναι δύσκολη, όμως σίγουρα έχει να δώσει πολύτιμα μαθήματα ζωής στα δύο αδέλφια.
Οι αδελφικές αξίες υπάρχουν σε εκατοντάδες είδη της εξελικτικής αλυσίδας

Μπορεί οι άνθρωποι να έχουν εξελίξει τις αδελφικές τους σχέσεις με κάθε τρόπο, όμως οι ρίζες αυτών υπάρχουν όχι μόνο στους πρωτόγονους προγόνους μας αλλά και στα ζώα.

Οι καβγάδες με τους γονείς δυναμώνουν τις σχέσεις των αδελφών

Ακόμα περισσότερο αν οι γονείς χωρίσουν ή αν υπάρξει κάποιας μορφής κακοποίηση στην οικογένεια. Όταν οι γονείς αποτυγχάνουν στο να κάνουν σωστά την δουλειά τους, τα αδέλφια στρέφονται το ένα στο άλλο για συμπαράσταση και φροντίδα.

Ο θάνατος ενός γονιού φέρνει τα αδέλφια πιο κοντά και ισχυροποιεί τους ρόλους τους

Για την ακρίβεια, όταν πεθάνει ένας γονιός συνήθως επεμβαίνει ο μεγαλύτερος αδερφός / αδελφή για να αναλάβει τα ηνία και να φροντίσει την οικογένεια. Και το κάνει με τρομερή επιτυχία!

Πηγή