Αν προσπαθήσουμε να τρυπώσουμε σε μια φιλική συζήτηση, θα παρατηρήσουμε ότι σίγουρα ένα απ’ τα μέλη της παρέας αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ερωτικής φύσεως. Φυσικά, οι φίλοι μας, οι άνθρωποι που μας αγαπάνε γι’ αυτό που είμαστε και θέλουν το καλύτερο για μας, επιμένουν στο ίδιο τροπάριο: «Να βρεις έναν άνθρωπο να σου αξίζει!»

Δεν είναι λοιπόν λίγες οι φορές, που μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς, τι είναι αυτό που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να είναι κατάλληλος για σένα. Για να σου αξίζει, βρε παιδί μου, όπως λένε κι οι φίλοι σου. Το σκέφτηκα πολύ και κατέληξα ότι το πιο σημαντικό σε μια σχέση ερωτική είναι ο θαυμασμός. Να είσαι περήφανος για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου και να είναι τόσο ψηλά στα μάτια σου που τίποτα και κανείς να μην μπορεί να τον γκρεμίσει.

Δεν υπάρχει ωραιότερο και πιο πλήρες συναίσθημα απ’ την υπερηφάνεια. Περικλείει μέσα της το θαυμασμό, την αγάπη, την εκτίμηση, τη χαρά για τα επιτεύγματα του άλλου, την αναγνώριση και φυσικά την επιβεβαίωση ότι ο άνθρωπός σου είναι «σημαντικός» για σένα.

Ο κατάλληλος σύντροφος ζωής είναι εκείνος που είναι υπερήφανος που μας έχει στη ζωή του. Τα κριτήρια που έχει ο κάθε άνθρωπος για να νιώθει υπερήφανος διαφέρουν, κι εκεί είναι που πρέπει ν’ αναζητήσουμε το υπόβαθρο και την κουλτούρα του, για να δούμε αν όντως ταιριάζουν τα χνώτα μας.

Τι θέλω να πω; Αν, λόγου χάρη, ο άνθρωπος που μας αρέσει είναι επιφανειακός και νιώθει περήφανος να συνοδεύει απλώς μια εντυπωσιακή ύπαρξη άνευ περιεχομένου, κι εμείς απ’ την άλλη είμαστε ένας άνθρωπος που καθημερινά προσπαθούμε να καλλιεργούμε το μέσα σας, εννοείται πως δεν ταιριάζουμε. Ο άνθρωπος δεν έχει παιδεία ν’ αντιληφθεί τα χαρίσματά μας και μένει στην επιφάνεια. Δε θα νιώσει ποτέ υπερήφανος για τον πλούτο που κρύβουμε και για το νέο κόσμο που θα του ανοίξουμε.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και μπορούμε να εμπνέουμε ο ένας τον άλλο. Να θέτουμε νέους στόχους, να γινόμαστε καλύτεροι, να παραδειγματιζόμαστε, ν’ αποκτάμε κι εμείς εμπειρία μέσα απ’ τις εμπειρίες του άλλου, να είμαστε ειλικρινείς με την έκφραση των συναισθημάτων και των απόψεών μας και κάθε αντιπαράθεση να γίνεται γόνιμο έδαφος για να μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο.

Ο άνθρωπος που είναι κατάλληλος για εμάς είναι εκείνος που νιώθει περήφανος που είμαστε μέρος της ζωής του. Μας θαυμάζει γι’ αυτό που είμαστε, για τον τρόπο που σκεφτόμαστε, για τα ιδανικά και τις αξίες μας. Εκείνος που είναι περήφανος για τη φυσική ομορφιά μας, για την παιδεία μας και για το χιούμορ μας. Εκείνος, που κάθε φορά που τον κρατάμε απ’ το χέρι φουσκώνει σαν παγώνι. Εκείνος, που όταν μας αγκαλιάζει, αισθάνεται ότι κρατά ένα θησαυρό. Ένα θησαυρό μόνο για εκείνον.

Είναι δύσκολο να μάθεις έναν άνθρωπο απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Ο άνθρωπός μας, λοιπόν, είναι αυτός που δεν είναι περήφανος μόνο για τα καλά μας χαρακτηριστικά, αλλά ακόμη και για τον τρόπο που ζηλεύουμε, γκρινιάζουμε, καβγαδίζουμε και διεκδικούμε τα κεκτημένα μας.

Αγαπά κάθε πτυχή της προσωπικότητάς μας, γιατί έχει δει το βάθος μας, έχει αισθανθεί την ψυχή μας και χαίρεται που φωτίζεται η ζωή του απ’ την ύπαρξή μας.

Πρέπει να περάσουμε διά πυρός και σιδήρου για να μάθουμε ν’ αντιλαμβανόμαστε την αξία των ανθρώπων. Πολλές φορές ο έρωτας μας κάνει τυφλούς, όχι για πολύ όμως. Ό,τι είναι να δούμε κάποια στιγμή θα το δούμε, θετικό ή αρνητικό.

Διακυμάνσεις υπάρχουν πολλές μέσα σε κάθε σχέση, όταν όμως αγαπάς και θαυμάζεις τον άνθρωπό σου, πάντα θα βρίσκεις ένα λόγο να συζητάς κάθε πρόβλημα, που εμφανίζεται και να το λύνεις, γιατί αυτός ο άνθρωπος έχει τον τρόπο να σε πάει παρακάτω.

Ας μην χρονοτριβούμε με ανθρώπους που δε μας εκτιμούν. Εύχομαι όλοι να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε εκείνον, που είναι περήφανος επειδή κοσμούμε τη ζωή του με την παρουσία μας. Εκείνον, που μας αγαπά και μας θαυμάζει για το είναι μας, κι όχι μόνο για το φαίνεσθαι.

Εκείνον, που στα μάτια του κρύβεται διπλή χαρά σε κάθε χαρά μας και διπλός πόνος σε κάθε δυσκολία μας. Εκείνον, που μας υποστηρίζει σε κάθε προσπάθειά μας, μας επιβραβεύει σε κάθε επιτυχία μας και χαμογελά σε κάθε ατυχία μας. Εκείνον, που ξέρει ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ό,τι ποθούμε και θα είναι εκεί να μας αγκαλιάσει κάθε φορά που τον έχουμε ανάγκη.

Να είσαι με εκείνον, που είναι περήφανος που τον ερωτεύτηκες, γιατί μέσα από σένα γίνεται καλύτερος άνθρωπος και μυείται στον κόσμο της αγάπης. Της αληθινής, όχι της φιγούρας.

Άλλωστε, η υπερηφάνεια συνδέεται με το εγώ μας. Για να νιώθει κάποιος υπερήφανος για σένα, σημαίνει ότι λογαριάζει το εμείς κι όχι το εγώ. Κι αυτό να το εκτιμάς.

Πηγή: Αναστασία Νάννου