Σε μια φάση ενδοσκόπησης και έντονης αυτοκριτικής μου ήρθε στο μυαλό, φίλε μου, η έννοια του αυτεξούσιου. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά αποτελεί ανθρώπινη ιδιότητα, δοθείσα εκ του Δημιουργού.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει αυτό το δώρο που σου δόθηκε; Αν ανοίξουμε ένα λεξικό θα δούμε πως αυτεξούσιος είναι αυτός που εξουσιάζει τον εαυτό του, αυτός που δεν υπόκειται στην εξουσία άλλου, ο ελεύθερος.

Τι σημαίνει το αυτεξούσιο στην πράξη;

Το να επιλέγεις τι θέλεις και τι όχι, το πως θα συμπεριφερθείς στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, την οπτική που θα τηρήσεις απέναντι στα γεγονότα, την πορεία σου στη ζωή, την προσωπικότητα που θέλεις να δομήσεις, τον άνθρωπο που θέλεις να γίνεις. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η ζωή μας, φίλε μου, είναι το αποτέλεσμα των επιλογών μας. Η ευθύνη βαραίνει εμάς. Δεν χωράει λοιπόν γκρίνια, μεμψιμοιρία, μετάθεση ευθυνών.

Μα… θα μου πεις, ξέρεις τι μου έτυχε εμένα στη ζωή μου; Επιλογή μου ήταν οι ατυχίες, οι δυσκολίες, οι αρρώστιες; Δικαιολογημένη η αντίδραση σου. Όχι δεν ήταν επιλογή σου αυτά • ήταν τα μαθήματα σου.

Η ζωή για όλους μας είναι ένα άγνωστο πεδίο που δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει, και όποιος προσπαθεί να την προβλέψει, να την ελέγξει, απλώς την χάνει. Η ευθύνη μας, φίλε μου, έχει να κάνει με την στάση που θα επιλέξουμε να κρατήσουμε απέναντι στα δώρα της ζωής. Και βλέπεις χαρακτηρίζω ως δώρα τα συμβάντα της. Για να σου δώσω να καταλάβεις τι θέλω να πω, θα σου παραθέσω ένα παράδειγμα.

Ο πόνος είναι κοινός για όλους τους ανθρώπους. Άλλοι όμως επιλέγουν να τον κάνουν αφορμή για ενδοσκόπηση, εξέλιξη, δημιουργία, κοινωνική προσφορά, αγάπη και άλλοι επιλέγουν το δρόμο του σκοταδιού, του θυμού, του μίσους, της καταστροφής.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, φίλε μου, τι φταίει και μερικοί άνθρωποι ευχαριστιούνται με το να καταστρέφουν, να εκμεταλλεύονται, να εξαπατούν, να προκαλούν πόνο; Δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν με θετικό τρόπο τα κενά, τον θυμό, τον δικό τους πόνο και τον μετέτρεψαν σε δύναμη καταστροφής. Επιλογή και αυτή! Μάλλον θα αναρωτιέσαι που θέλω να καταλήξω.

Σε λίγο θα σου γίνει ξεκάθαρο. 

Αφού λοιπόν η ζωή μας είναι το άθροισμα των επιλογών μας, πρέπει να γίνουμε ικανοί να επιλέγουμε. Ένας ο δρόμος γι αυτό, η εσωτερική καλλιέργεια, η αυτογνωσία. Ξεπέρασε την υλική σου φύση, σταμάτα το αδιάκοπο κυνήγι των εφήμερων, γιατί δεν βρίσκεται εκεί η ευτυχία. Γίνε λίγο περισσότερο εσωτερικός άνθρωπος και γνώρισε τον εαυτό σου, τις πραγματικές ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου, θέσε τους στόχους σου. Εδώ βρίσκεται το μυστικό. Και θα έρθει και η ζωή και θα σου δώσει και αυτή την δυνατότητα μέσα από τις δυσκολίες, τις αποτυχίες να μάθεις να προχωράς σε σωστές επιλογές.

Άρα, φίλε μου, αυτό που θέλω να σου πω είναι να σταματήσεις να γκρινιάζεις για την ζωή σου. Είναι επιλογή σου! Επιλογή σου είναι και να την αλλάξεις! Σήκωσε τα μανίκια και αγωνίσου. Τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν. Η πραγματική ευτυχία κατακτάται ! Έπεσες; Σήκω! Απέτυχες; Ξαναπροσπάθησε! Βούλιαξες; Ζήτα χέρι να αναδυθείς!

Σκοτείνιασες; Ψάξε το φως! Πληγώθηκες; Αγκάλιασε! Προδόθηκες; Αγάπησε!

Η ζωή έχει φως και σκοτάδι. Επίλεξε τι θέλεις να βλέπεις.

Πηγή: Νεκταρία Καρβουνίδου