Παραμένει ένας συγγραφέας που διχάζει το αναγνωστικό κοινό ανά τον κόσμο! Άλλοι τον θεωρούν έναν πολύ ευχάριστο συγγραφέα, ο οποίος δίνει κουράγιο σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και άλλοι τον θεωρούν επαναλαμβανόμενο και υπερεκτιμημένο. Ωστόσο, ο Πάουλο Κοέλιο έχει γράψει αρκετά πράγματα γύρω από την ευτυχία. Ας δούμε ορισμένα αποφθέγματά του από το σύνολο του έργου του.

1. «Όλοι φαίνεται να έχουν μια γνώμη για το πώς θα μπορούσαν οι άλλοι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι, χωρίς να ξέρουν πώς θα μπορούσαν να ευτυχήσουν οι ίδιοι». Ο συγγραφέας μάς υπενθυμίζει πως πρώτα πρέπει να κοιτάμε τη δική μας ευτυχία. Οι επικρίσεις και τα σχόλια, δείχνουν πως μάλλον έχουμε βρει τον καλύτερο τρόπο να κρύψουμε την παραίτησή μας από το κυνήγι της ευτυχίας. Ας μην αναλωνόμαστε με το πώς ευτυχούν οι άλλοι και ας ασχοληθούμε με τα πράγματα που κάνουν εμάς χαρούμενους.

 
2. «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που καθιστά την πραγματοποίηση του ονείρου αδύνατη: Ο φόβος της αποτυχίας».
Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευτυχία μας. Χωρίς όνειρα, δεν έχει στόχους η ζωή μας και επομένως, τα κίνητρα για βελτίωση και χαρά απουσιάζουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που χαντακώνουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και τα όνειρά μας. Αυτό μας θυμίζει ο συγγραφέας. Ένα πράγμα μας απομακρύνει από το να ονειρευτούμε και να προχωρήσουμε: Ο φόβος να αποτύχουμε. Αποτυχία είναι μόνο η μη προσπάθεια!
 
 
3. «Κλείσε κάποιες πόρτες σήμερα! Όχι από ανικανότητα και από αλαζονεία. Απλώς κάποιες πόρτες δεν οδηγούν πουθενά».
Η ευτυχία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Για να κατορθώσουμε να είμαστε χαρούμενοι με συνείδηση και διάρκεια, χρειάζεται να παίρνουμε αποφάσεις δύσκολες και να είμαστε πρακτικοί. Το να κρατάμε βαρίδια στη ζωή μας (είτε λέγονται φιλίες, σχέσεις, επαγγελματική ρουτίνα κτλ) που δεν επιδέχονται βελτίωση, είναι σα να επιθυμούμε να είμαστε δυστυχείς. Οτιδήποτε μας απομακρύνει από τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια, το αποβάλλουμε!

 
4. «Το μυστικό της ζωής είναι να πέσεις επτά φορές και να σηκωθείς οκτώ φορές».
Πώς θα γίνει κάποιος ευτυχισμένος αν δεν καταλάβει πως η ευτυχία θέλει κυνήγι; Ο αγώνας είναι εκείνος που κάνει την ευτυχία να αξίζει. Η ευτυχία επομένως, δεν έρχεται μόνη της. Εμείς τη φέρνουμε! Οι κακουχίες και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε καθώς θα κυνηγάμε να πετύχουμε στόχους και να εκπληρώσουμε όνειρα, θα είναι πολλές! Η επιτυχία ανήκει σε εκείνους που δεν τα παρατάνε! Που τολμούν να επιμένουν όταν όλα φαίνονται αδύνατα!

 
5. «Αν πιστεύεις ότι η περιπέτεια είναι επικίνδυνη, δοκίμασε τη ρουτίνα που είναι καταστροφική».
Ο διάσημος συγγραφέας εντοπίζει άλλο ένα εμπόδιο που βρίσκεται συχνά ανάμεσα σε μας και στην ευτυχία. Πρόκειται για την έλλειψη θάρρους και τόλμης! Για να βιώσουμε την ευτυχία, χρειάζεται να δραπετεύουμε συχνά έξω από το “κουτί”. Μια ορμή προς την περιπέτεια μας χαρίζει την ουσία της ζωής! Αντίθετα, το να πλέουμε στα ασφαλή – αλλά βαρετά – νερά της ρουτίνας, μας οδηγεί στο να συμβιβαζόμαστε με το λίγο!

 
6. «Μην αφήνεις το μυαλό σου να πει στην καρδιά σου τί να κάνει. Το μυαλό τα παρατάει εύκολα».
Άλλη μια πολύ χρήσιμη συμβουλή από τον συγγραφέα. Ερχόμαστε συχνά σε διλήμματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίον παίρνουμε δύσκολες και σοβαρές αποφάσεις. Λογική και συναίσθημα δεν είναι πάντα «φίλοι» όταν αποφασίζουμε. Ένα είναι το σίγουρο: Η λογική κοιτάει πολύ περισσότερο τους κινδύνους και όχι τις ευκαιρίες. Κοιτάει περισσότερο το «πρέπει» και λιγότερο το «θέλω». Ο συγγραφέας μάς παροτρύνει να ακολουθούμε την καρδιά μας, η οποία ξέρει στο βάθος αυτό που μας κάνει τελικά ευτυχισμένους!

 
7. «Όταν νομίζουμε πως η μία μέρα είναι ίδια με την επόμενη, είναι γιατί δεν αναγνωρίζουμε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν κάθε μέρα».
Ευτυχία χωρίς ευγνωμοσύνη, είναι αδύνατο να επιτευχθεί! Πολλές φορές θέλουμε να βλέπουμε πράγματα… που δεν υπάρχουν. Όταν το μυαλό μας έχει προγραμματιστεί στο να βλέπει τα πάντα ίδια, τότε σαφώς και δε θα παρατηρούμε καμιά διαφορά. Η παρατήρηση των μικρών λεπτομερειών και των θετικών πραγμάτων εντός της μέρας, συνιστούν το ίδιο το νόημα της ζωής. Είναι η οπτική τελικά αυτή που μας κάνει μίζερους. Η ευγνωμοσύνη για κάθε καλό που βιώνουμε μέσα σε μια μέρα, μετατρέπει την κάθε μέρα μια νέα ευκαιρία έκφρασης ευγνωμοσύνης.

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

πηγή