Πολύχρωμα φώτα, χαρούμενες μουσικές, δυνατά γέλια. Σφιχτές αγκαλιές, εγκάρδια αγγίγματα και φιλιά. Πόσο πιο όμορφα δεν είναι όλα τις γιορτές; Κι όμως… μέσα σ’ όλους αυτούς τους ήχους και τα χρώματα, πόσοι άνθρωποι δεν είναι χαμογελαστοί! Πόσοι άνθρωποι, προσπαθούν να φορέσουν τη μάσκα του χαρούμενου, για να κρύψουν τη θλίψη, τον πόνο, την απόγνωσή τους!

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Έχεις ακούσει χαρωπά τραγούδια, που κάθε στίχος τους να βαράει με τόση δύναμη στις φλέβες σου, που να κάνει το κορμί σου να πονάει αφόρητα; Έχουν θαμπώσει πολύχρωμα λαμπιόνια τόσο τα μάτια σου, που να τα κάνουν να τρέχουν ασταμάτητα; Έχεις βιώσει μοναξιά, ενώ βρίσκεσαι ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους;

Δεν είναι όλοι χαμογελαστοί τις γιορτές. Δεν είναι όλοι χαρούμενοι. Δεν έχουν όλοι κάτι να περιμένουν με την έλευση του νέου χρόνου. Δεν έχουν όλοι σε κάτι να ελπίζουν. Δεν υπάρχει καμία μουσική, που να μπορεί να τους κάνει πιο χαρούμενους. Κανένα πολύχρωμο φωτάκι, που να μπορεί να τους κάνει πιο αισιόδοξους. Καμία αγκαλιά, που να μπορεί να κολλήσει όλα τα σπασμένα τους.

Για κάποιους ανθρώπους, με όσα χρώματα κι αν ντύσεις τα γύρω τους, τα μέσα τους μένουν το ίδιο μαύρα. Για κάποιους ανθρώπους, με όσες μουσικές κι αν στολίσεις τα γύρω τους, τα μέσα τους παραμένουν το ίδιο σιωπηλά.

Υπάρχουν άνθρωποι που πονάνε τόσο βαθιά, που σχεδόν μισούν αυτά τα χρώματα κι αυτές τις μουσικές. Σχεδόν μισούν αυτά τα δυνατά γέλια και τις σφιχτές αγκαλιές. Σχεδόν τα μισούν, γιατί αρνούνται να δεχτούν, αρνούνται να ξεχάσουν, αρνούνται να συμβιβαστούν.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να χαμογελάσουν παρά την ομορφιά γύρω τους, ακόμη όμως κι αν το κάνουν υποφέρουν. Υποφέρουν γιατί όταν η ψυχή πονά και το σώμα παλεύει να κάνει το στόμα να χαμογελάσει, η καρδιά ραγίζει.

Δεν είναι όλοι χαμογελαστοί τις γιορτές κι αυτοί που είναι χωρίς να το νιώθουν, προσεύχονται σιωπηρά να σβήσουν τα φώτα, να σωπάσουν οι μουσικές και να πάψουν τα δυνατά γέλια όσο πιο σύντομα γίνεται. Προσεύχονται να επανέλθουν γρήγορα στην άχρωμη και σιωπηρή καθημερινότητά τους. Μέσα σ’ αυτήν, μπορούν να κρυφτούν πιο εύκολα… Δεν είναι όλοι χαμογελαστοί τις γιορτές…

Πηγή: της Κικής Γιοβανοπούλου