Το να είσαι εσωστρεφής σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η εξωστρέφεια ισοδυναμεί συχνά με πρόκληση.

Ο εσωστρεφής εαυτός σου, μπορεί να φαντάζει σε πολλούς παράξενος και περίεργος. Την ίδια ώρα που οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια μιας εξόδου ή συνάντησης μιλούν ασταμάτητα, χαχανίζουν ή γελούν δυνατά, εσύ απλά θέλεις να κάτσεις ήσυχος σε μια γωνιά και να χαλαρώσεις πριν ξεκινήσεις να πεις ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να νιώθεις πως έχεις κάποιο πρόβλημα και ότι οι άλλοι σε κοιτάνε περίεργα πιστεύοντας πως δυσκολεύεσαι να προσαρμοστείς στο περιβάλλον.

Η εσωστρέφεια βλέπεις είναι ένα χαρακτηριστικό που συμβαδίζει με την έννοια του αντικοινωνικού. Ισχύει, όμως στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο;

Η συγκεκριμένη συσχέτιση είναι άδικη για τους εσωστρεφείς αφού κάθε άλλο παρά αντικοινωνικοί είναι. Απλά η κοινωνικότητά τους διαφοροποιείται ποιοτικά από εκείνη των εξωστρεφών που είναι ίσως πιο θορυβώδης αλλά όχι πάντα ουσιαστική. 

Το να είσαι εσωστρεφής σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η εξωστρέφεια ισοδυναμεί συχνά με πρόκληση.

Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβεις είναι ότι ο εσωστρεφής είναι ένας τύπος προσωπικότητας -ναι μεν αντίθετος του εξωστρεφή- όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προβληματική κατηγορία. Μπορεί να αντιμετωπίζεις κάποιες δυσκολίες επειδή μπορεί να δυσκολεύεσαι να κάνεις την πρώτη κίνηση, να κάνεις εύκολα γνωριμίες ή φίλους, να εμπιστευτείς, να διεκδικήσεις ή ακόμα και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, όμως έχεις και πολλά δυνατά κομμάτια που μπορούν να σου δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα και να σου επιτρέψουν να ξεχωρίσεις μέσα στο σύνολο.

Μιλάς λιγότερο, παρατηρείς περισσότερο. Ξέρεις, όμως, ότι η ενδελεχής παρατήρηση του κόσμου γύρω σου αυξάνει τις νοητικές σου ικανότητες; Αυτή η έμφυτη παρατηρητικότητα μπορεί να σε κάνει πιο ευφυή και δεξιοτέχνη στη γραφή. Είναι συνηθισμένο τα εσωστρεφή άτομα να ασχολούνται με την δημιουργική γραφή, τη μουσική και γενικώς με κάποιους είδους τέχνη που επιλέγουν ως έναν τρόπο για να εκφράσουν τα βαθύτερα συναισθήματα τους.

Είσαι καλός ακροατής. Με λίγα λόγια μπορεί να μιλάς λιγότερο αλλά ακούς περισσότερο. Κι όταν λέμε ακούς εννοούμε πραγματικά ακούς. Η προσεχτική ακρόαση χωρίς να διακόπτεις τον συνομιλητή σου είναι από τα πιο σημαντικά κριτήρια μίας αποτελεσματικής επικοινωνίας που οδηγεί σε πιο δυνατές και ουσιαστικές σχέσεις γιατί εμπεριέχει μεγαλύτερη βαθμό κατανόησης.

Δε φοβάσαι την αρνητική κριτική. Ως εσωστρεφής χαρακτήρας είναι πιθανό να δεχτείς πιο εύκολα ένα αρνητικό σχόλιο το οποίο θα επεξεργαστείς εσωτερικά με τον εαυτό σου, χωρίς να συγκρουστείς, να αντικρούσεις ή να προσπαθήσεις να διαψεύσεις. Αντίθετα επιδιώκεις μία εποικοδομητική αυτοκριτική στον εαυτό σου χωρίς να φοβάσαι να παραδεχτείς τα όποια λάθη, ελαττώματα και αδυναμίες σου.

Αποφεύγεις τη σύγκριση με τους άλλους. Είναι αλήθεια ότι ως εσωστρεφής δεν ασχολείσαι εύκολα με τις ζωές των άλλων και δεν καταφεύγεις σε συζητήσεις με στόχο τον σχολιασμό τους. Αυτό αυτομάτως σε οδηγεί σε κάτι θετικό: στην αποφυγή σύγκρισης του εαυτού σου με τους άλλους κάτι που σου επιτρέπει να προσδιορίζεις καλύτερα την αυτοαξία σου.

Είσαι έμπιστος φίλος. Ένα από τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του εσωστρεφή φίλου είναι η εχεμύθεια. Ως εσωστρεφής, λοιπόν, ξέρεις να κρατάς καλά τα μυστικά των φίλων σου πράγμα που σου επιτρέπει να χτίζεις γερές φιλίες που κρατούν χρόνια. Παρόλο που μπορεί να μην έχεις λόγω της περιορισμένης εξωστρέφειας πολλούς φίλους, έχεις στη ζωή σου σημαντικά πρόσωπα που σε αγαπάνε και αγαπάς. Στην περίπτωσή σου επομένως ισχύει το έχεις λίγους φίλους αλλά καλούς αφού επενδύεις στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Αγαπάς την αυτονομία. Ως γνήσιος εσωστρεφής δεν ζητάς εύκολα βοήθεια από τους άλλους, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως αναλαμβάνεις όλες τις ευθύνες της ζωής σου δρώντας αυτόνομα. Με λίγα λόγια στέκεσαι καλά στα πόδια σου. Ακριβώς, όμως, επειδή δεν περιμένεις τίποτα ή πολλά από τους άλλους, έχεις καλό βαθμό ανεξαρτησίας, ξέρεις να φροντίσεις τον εαυτό σου και προσπαθείς αθόρυβα να ικανοποιείς τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου.

Δε φοβάσαι την μοναξιά. Αντίθετα την έχεις αποδεχτεί, ως ανθρώπινο συναίσθημα και πολλές φορές την επιλέγεις. Μπορεί πολλοί να σε θεωρούν μοναχικό τύπο. Η αλήθεια είναι όμως ότι την ίδια στιγμή που κάποιοι θεωρούν τη μοναξιά ανυπόφορη ή τρομακτική για σένα η μοναχικότητα είναι απλά μία φυσική κατάσταση που πολλές φορές θα επιλέξεις στην καθημερινότητά σου γιατί νιώθεις ότι τη χρειάζεσαι, σου κάνει καλό και σου επιτρέπει να φορτίσεις τις μπαταρίες σου και να ανασυγκροτηθείς.

Έχεις περισσότερη γοητεία απ’ όσο φαντάζεσαι. Δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις κι όμως ισχύει. Ως εσωστρεφής έχεις την τάση να αποκαλύπτεις λίγα για το εαυτό σου. Έρευνες όμως δείχνουν ότι όσο πιο μυστηριώδης είναι κάποιος τόση μεγαλύτερη γοητεία μπορεί ν’ ασκεί στους γύρω του. Μην ξεχνάς ότι σε έναν κόσμο που όλοι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους, υπάρχουν και εκείνοι που απλά θα νιώσουν έλξη γι’ αυτό το διαφορετικό ξεχωριστό πλάσμα χαμηλών τόνων ακριβώς γιατί υποψιάζονται ότι μπορεί να κρύβει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δυναμικό! 

πηγή