Όλοι μας ξέρουμε πως η ζωή μερικές φορές μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε και να αναγνωρίσουμε τις πηγές της δικής μας στενοχώριας παρά να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άλλα μέλη της οικογένειάς μας.

 

Για παράδειγμα, αν εργάζεστε έξω από το σπίτι και ο σύντροφός σας μένει στο σπίτι, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να συζητάτε και να εστιάζετε την προσοχή σας μόνο στις δυσκολίες της δικής σας μέρας και να είστε κατά κάποιο τρόπο αδιάφοροι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύντροφός σας. Ή μπορεί να ισχύει και το αντίθετο.

Μπορεί να είστε τόσο πολύ απορροφημένοι με το πόσο δύσκολο είναι να μένετε στο σπίτι με τα παιδιά και να ξεχνάτε πως είναι επίσης αγχωτικό και δύσκολο να δουλεύετε εκτός σπιτιού όλη μέρα. Είναι ακόμα πιο εύκολο να ξεχνάτε πως τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν κι αυτοί τα δικά τους προβλήματα, που είναι πολύ σημαντικά για τους ίδιους.

Πόσο συχνά έχετε ακούσει την έκφραση «Δε με καταλαβαίνει»… Αυτή η δήλωση είναι πάρα πολύ συνηθισμένη όταν κάποιος συζητάει με φίλους για το σύντροφό του. Είναι ακόμα και συνηθισμένη όταν τα παιδιά συζητάνε με τους φίλους τους για τους γονείς τους.

Δυστυχώς πολλά μέλη μιας οικογένειας νιώθουν σαν να είναι μόνοι στη ζωή, σαν να μην τους καταλαβαίνει κανένας πραγματικά.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνιέται σχετικά εύκολα. Η λύση είναι να αποκτήσετε μεγαλύτερη κατανόηση και να προσπαθήσετε να μπείτε εσείς στη θέση των άλλων. Δείτε αν μπορείτε να καταλάβετε τις ιδιαίτερες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

Σας συνιστώ απλώς να γίνετε καλύτερος ακροατής και να δείχνετε μεγαλύτερη κατανόηση σε αυτούς που αγαπάτε.

Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να έρθουν πιο κοντά τα μέλη μιας οικογένειας είναι να αισθάνονται ότι ο άλλος τους κατανοεί και τους ακούει προσεκτικά. Αντί να εστιάζετε την προσοχή σας μόνο στα δικά σας προβλήματα προσπαθήστε να δείξετε μεγαλύτερη κατανόηση στα θέματα που απασχολούν τους άλλους. Θα μείνετε έκπληκτοι από το πόσο γρήγορα θα νιώσετε ακόμα πιο κοντά τους.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα.. μέσα στην οικογένεια» του Richard Carlson, Ph. D.