Να προσπαθείτε να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας εμπνέουν. Αν βρεθείτε με ανθρώπους που σας κουράζουν, βρείτε έναν τρόπο να επαναφορτιστείτε μετά.

Υπάρχουν άνθρωποι που εμπνέουν, άλλοι που κουράζουν. Ο νους μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αλληλεπιδράσεις μας. Υπάρχουν άνθρωποι που μας εμπνέουν και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Μας χαρίζουν ενέργεια και θετικότητα.

Ωστόσο υπάρχουν επίσης και άνθρωποι που προκαλούν κάθε είδους αρνητικά συναισθήματα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει χωρίς να το συνειδητοποιούν. Μας κουράζουν.

Η κούραση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη σωματική κόπωση. Δεν είναι σαν να μεταφέρουμε κάποιο μεγάλο βάρος ή σαν να τρέχουμε σε μαραθώνιο. Μιλάμε για διανοητική εξάντληση.

Υπάρχει κάτι που και η νευρολογία και η ψυχολογία μάς λένε και που πρέπει να έχουμε υπόψη: ο εγκέφαλός μας λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με το αν είμαστε εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς.

Ένας εσωστρεφής εγκέφαλος, για παράδειγμα, χρειάζεται στιγμές μοναξιάς. Αυτές του επιτρέπουν να “επαναφορτίζει τις μπαταρίες του”.

Η έκθεση σε πολλές ώρες κοινωνικής αλληλεπίδρασης δυσκολεύει τους εσωστρεφείς ανθρώπους. Μπορεί να έχουν πρόβλημα όταν βρίσκονται με κάποιον που είναι πολύ ομιλητικός, φιλοπερίεργος, επικριτικός ή ψυχαναγκαστικός. Μπορεί ακόμα και να αρχίσουν να αισθάνονται διανοητικά καταβεβλημένοι.

Όλοι είμαστε κοινωνικοί σε διαφορετικά επίπεδα. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που διαθέτουν μια σπίθα και φέρνουν ευτυχία στους γύρω τους.

Όμως, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και άνθρωποι που βλέπουν ένα πρόβλημα σε κάθε λύση. Πρόκειται για τους ανθρώπους που προκαλούν μπελάδες ακόμα και μέσα σε μια μέρα που ξεκινάει με ηρεμία.

Υπάρχουν άνθρωποι που εμπνέουν

Όλοι έχουμε κάποιον που μας εμπνέει στον κύκλο των φίλων και των συγγενών μας. Πρόκειται για τους ανθρώπους που είναι πραγματικοί θησαυροί. Και αυτό επειδή βρίσκουν κάθε μέρα έναν τρόπο να μας ανεβάζουν. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ορόσημα στη ζωή μας.

Μας στηρίζουν. Μας δίνουν επίσης κατεύθυνση, αφού μπορούν να μας βοηθήσουν να μη χάσουμε το δάσος για το δέντρο.

Υπάρχουν φίλοι που μας κοιτάζουν στα μάτια και ξέρουν τι σκεφτόμαστε. Μπορούν να βλέπουν πίσω από τις λέξεις. Δεν χρειάζονται τίποτε άλλο παρά να μας κοιτάξουν για να καταλάβουν πότε έχουμε ανάγκη από βοήθεια. Αυτή η στήριξη και η ζεστασιά μάς δίνουν δύναμη.

Τα άτομα που εμπνέουν κατανοούν την αμοιβαιότητα. Κατανοούν τη σημασία του δούναι και του λαβείν. Κατανοούν επίσης τη σημασία των επιλογών χάρη στις οποίες όλοι κερδίζουν.

Ταυτόχρονα,  οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σαν κάποιους άλλους. Δεν είναι υπεροπτικοί. Δεν έχουν ανάγκη να δείξουν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους άλλους.

Τα άτομα που εμπνέουν δεν παρενοχλούν. Αντίθετα, αφήνουν τα πράγματα να είναι αυτά που είναι. Μας δίνουν ένα παράδειγμα για να ακολουθήσουμε. Ταυτόχρονα, σέβονται τις επιλογές, τις σκέψεις  και τις απόψεις μας.

Οι άνθρωποι που κουράζουν

Όπως είπαμε στην αρχή, όλοι έχουμε ένα όριο ανοχής για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Τα άτομα που είναι περισσότερο εξωστρεφή δεν κουράζονται από τους πολυλογάδες, τους χιουμορίστες ή τους γενικά ενεργητικούς ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι των οποίων ο εγκέφαλος λειτουργεί σε ένα πιο χαλαρό επίπεδο πρέπει να προσέχουν. Μερικοί από αυτούς τους ενεργητικούς ανθρώπους μπορούν να κουράσουν τους εσωστρεφείς.

Υπάρχει όμως κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε. Μερικοί άνθρωποι είναι πάντα δυσάρεστη συντροφιά. Μπορεί να είναι είτε ψυχολογικά ανεπιθύμητοι είτε σωματικά ατημέλητοι.

Ακολουθούν μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν:

  • Είναι αρνητικοί άνθρωποι.
  • Αναζητούν μονάχα προβλήματα, ασκώντας συνεχώς κριτική.  Βλέπουν το ποτήρι πάντα μισοάδειο.
  • Πέρα από το ότι είναι αρνητικοί, είναι πεπεισμένοι ότι ο κόσμος είναι εναντίον τους. Αυτό το είδος ανθρώπου δεν σέβεται τους άλλους.
  • Δεν δείχνουν σεβασμό, επειδή σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. Δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους. Η πρώτη και η τελευταία σκέψη τους είναι να βρίσκονται σε πρώτη θέση.

Δεν είναι εύκολο να ζούμε με τέτοιους ανθρώπους. Έχουν κλειστό μυαλό. Το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την καρδιά τους για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Μπορείτε να βρείτε ανθρώπους όπως αυτούς παντού. Μπορεί να ανήκουν στην οικογένειά σας ή να βρίσκονται στον χώρο εργασίας σας. Επειδή αυτό είναι κάτι τόσο κοινό, θέλουμε να σας δώσουμε μερικές ιδέες για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά χαρακτηριστικά που μπορεί να συναντήσετε.

Πώς να επιβιώσετε με ανθρώπους που σας κουράζουν

Μην προσπαθήσετε να τους ξεφύγετε. Εξάλλου, όλοι έχουμε έναν άνθρωπο που μας κουράζει στην οικογένειά μας. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό να μιλούν με αυτόν τον τρόπο.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για έναν φίλο ή σύντροφο, που μας εξαντλεί με τον τρόπο που μιλάει.

  • Είναι σημαντικό κρατάτε τους ανθρώπους αυτούς σε απόσταση.  Δείξτε σεβασμό αλλά να είστε σταθεροί.
  • Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να κρατάνε κακία ή να τους αρέσει να κρίνουν τους άλλους και τους αρέσει να μιλάνε για αυτό. Ενημερώστε τους ότι αυτές οι συζητήσεις δεν σας ενδιαφέρουν.
  • Μην τους απορρίπτετε και μην είστε συγκαταβατικοί.
  • Διατηρήστε μια σεβαστή απόσταση μεταξύ σας. Καταστήστε σαφές ότι τους καταλαβαίνετε και τους σέβεστε. Όμως ο τρόπος ζωής και σκέψης σας δεν ταυτίζεται με τον δικό τους.
  • Αν πρέπει να περνάτε πολύ χρόνο με ανθρώπους όπως αυτοί, προσπαθείτε να μιλάτε και να ακούτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Επίσης προσπαθείτε να φαντάζεστε μια ωραία χαλαρωτική σκηνή με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να ξεφύγετε από αυτούς.

Αργότερα, όταν είστε μακριά τους, χαλαρώστε.  Μην τους δίνετε θέση στον νου σας. Προσπαθήστε να βρείτε κάτι θετικό να κάνετε.

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή