Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη θεωρούν την αρχή της νέας χρονιάς ορόσημο για αλλαγές και μεγάλες αποφάσεις.
Μήπως παραμονή Πρωτοχρονιάς ορκιστήκατε ότι ο νέος χρόνος θα σας βρει αλλαγμένους; Μήπως πήρατε μεγάλες αποφάσεις να αδυνατίσετε, να κόψετε το τσιγάρο, να διορθώσετε τα οικονομικά σας; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας παίρνουν ανάλογες μεγάλες αποφάσεις για την αρχή της νέας χρονιάς. Γιατί όμως ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή και όχι τον Μάρτιο ή τον Νοέμβριο, για παράδειγμα;
Η πρώτη του έτους είναι μια σημαδιακή ημερομηνία όχι μόνο από χρονική αλλά και από ψυχολογική άποψη. Όπως κάθε αρχή ενέχει την προσδοκία του καινούργιου, την ελπίδα του καλύτερου και την υπόσχεση του νέου και διαφορετικού. Από ψυχολογική πλευρά, το τέλος του χρόνου είναι μια καλή στιγμή για να κλείσουν οι λογαριασμοί με τον εαυτό μας και να πάρουμε κάποιες μεγάλες αποφάσεις οι οποίες είναι διαφορετικές από την ελπίδα, που εμπεριέχει ένα στοιχείο παθητικότητας.
Οι πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις επικεντρώνονται στον εαυτό μας και στόχο έχουν να επιφέρουν υγιείς αλλαγές σε διάφορους τομείς της ζωής μας.
Αν οι μεγάλες σας αποφάσεις ξεκινούν με «ποτέ δεν θα», «πάντα», «δεν πρόκειται να» και άλλες παρόμοιες λέξεις, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα μπορέσετε να εμείνετε στις αποφάσεις σας και σύντομα θα τις εγκαταλείψετε.
Το σχέδιο της επιτυχίας
Μικρές αλλαγές. Επιλέξτε λίγους αλλά καλούς στόχους για αλλαγή. Η αλλαγή δεν είναι απαραίτητο να επέλθει σε όλους τους τομείς της ζωής ταυτοχρόνως. Όσο περισσότερους στόχους αλλαγής θέτουμε τόσο αυξάνουμε την πιθανότητα αποτυχίας. Είναι ευκολότερο να θέσουμε στόχους για ένα ή δύο πράγματα που θέλουμε να αλλάξουμε και να αφοσιωθούμε σε αυτά. Οι άνθρωποι είμαστε όντα της συνήθειας και αποζητούμε το γνωστό ενώ αποφεύγουμε το άγνωστο. Η αλλαγή είναι συνώνυμη με το άγνωστο και τείνουμε να την αποφεύγουμε όταν μπορούμε να παραμείνουμε στο γνωστό. Το πρόβλημα είναι βέβαια όταν ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτό το γνωστό στο οποίο εμμένουμε αλλά προβληματικό. Αυτό που βοηθάει στην υλοποίηση των σχεδίων είναι η ικανότητα να θέσει κανείς μικρότερους επιμέρους στόχους και να τους κατακτήσει σταδιακά.
Ποσοτικοποίηση. Κατ’ αρχήν, ποσοτικοποιήστε την απόφασή σας. Το «θέλω να χάσω κιλά» είναι πολύ γενικό και μπορεί να τεθεί με συγκεκριμένους όρους, όπως πόσα κιλά ακριβώς.
Προθεσμία. Κατά δεύτερο λόγο, θέστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία ως προθεσμία επίτευξης του στόχου σας. Αν ξεκινήσετε με «το δυνατόν συντομότερο» πιθανότατα θα παραπέμψετε τον στόχο σας στις καλένδες. Χωρίς μια ημερομηνία να σας πιέζει, ακόμη και το ξεκίνημα είναι δύσκολο.
Ρεαλισμός. Τέλος, χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές. Γενικά το κλίμα της αρχής του χρόνου μας προδιαθέτει ευνοϊκά για όλες τις αλλαγές που θα θέλαμε να κάνουμε στη ζωή μας, αν και συχνά πρόκειται για ανεδαφικές ή ασυνήθιστες αλλαγές. Είναι ευκολότερο να παίρνουμε μεγάλες αποφάσεις από το να τις εκτελούμε. Προτιμότερο είναι να επικεντρωθούμε σε λίγες αλλά εφικτές αλλαγές ώστε να μην έχουμε την επιβάρυνση της αποτυχίας αργότερα.
Οι πιο συχνές αποφάσεις των ανθρώπων
- Να χάσουν κιλά.
- Να κάνουν αποταμίευση.
- Να αθλούνται περισσότερο.
- Να βρουν μια καινούργια αγάπη.
- Να κόψουν το τσιγάρο και το ποτό.
Να είστε ανοιχτοί σε αλλαγές.
Να έχετε θετική στάση ζωής.
Να χαμογελάτε συχνότερα.
Ευχή μας, να κάνετε τους στόχους σας, πραγματικότητα!
Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.