Υπευθυνότητα: Να αναλαμβάνεις την ευθύνη των λαθών σου. Ένα λάθος δεν σημαίνει ότι είσαι κακός, σημαίνει απλώς ότι είσαι ένας από όλους μας, ένα ανθρώπινο πλάσμα.

 

Αν η αποτυχία σήμαινε ανεπάρκεια, θα ζούσαμε ακόμα σε σπηλιές. Ποτέ μην αγνοείς τα λάθη σου.. γιατί, αν το κάνεις, καταδικάζεις τον εαυτό σου να τα επαναλάβει. Αν αναγνωρίσεις ένα σφάλμα σου, μπορείς να διδαχτείς απ’ αυτό, πράγμα που αποτελεί την ενδοσκόπηση.

Ενδοσκόπηση: Δεν είσαι το λάθος σου. Σκέψου το λάθος σου, μόνο για να κερδίσεις κάτι από αυτό. Μη σπαταλάς χρόνο και προσπάθεια αγωνιώντας και νιώθοντας ενοχές.

Αναρωτήσου, «Τι πήγε στραβά; Γιατί; Τι έμαθα, ώστε την επόμενη φορά να τα πάω καλύτερα;» Είναι πολύ ευκολότερο να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, όταν αναγνωρίζεις ότι εσύ και το λάθος σου δεν είστε το ίδιο πράγμα, ότι δεν είσαι σκέτη αποτυχία, μόνο και μόνο επειδή απέτυχες σε κάτι που έκανες.

Προοπτική: Τα περισσότερα λάθη είναι απλώς προβλήματα που έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε. Προσπάθησε να μη συγχέεις τις πιθανές συνέπειες ενός λάθους με το ίδιο το λάθος.

Για να έχεις προοπτική, θέσε απλώς στον εαυτό σου το ερώτημα. «Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;»

Μπορείς να εστιαστείς στη λύση κι όχι στο λάθος και να αφήσεις την ανησυχία σου να δουλέψει για σένα. Μην αντιστέκεσαι στη δύναμή της. Αντίθετα, χρησιμοποίησε την πολύτιμη ενέργεια που σου προσφέρει το άγχος, για να βρίσκεσαι σε εγρήγορση, καθώς διερευνάς τις δυνατότητές σου.

Όταν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, εξετάζεις τις εμπειρίες σου, εστιάζεις σε λύσεις και κάνεις την ανησυχία σου σύμμαχο.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ» του Walter Anderson – εκδ. διόπτρα