Αυτή η στρατηγική λειτουργεί ακόμα κι αν δεν έχετε παιδιά σπίτι σας, είτε δεν είχατε ποτέ δικά σας παιδιά. Μπορείτε να περάσετε λίγο χρόνο με τα παιδιά άλλων ανθρώπων, ή απλώς να τα παρατηρήσετε σε μια παιδική χαρά. Παρόλο που δε συμβαίνει πάντα κάτι τέτοιο, τον περισσότερο καιρό τα παιδιά ζουν ενστικτωδώς τη στιγμή. Και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα μικρότερα παιδιά.

 

Το να βιώνεις τη ζωή «στην παρούσα στιγμή» δεν είναι κάποιος μυστήριος τρόπος αντιμετώπισής της, ούτε απαιτεί καμιά τεράστια προσπάθεια. Ουσιαστικά, εκείνο που απαιτείται είναι να δίνετε λιγότερη προσοχή στις ανησυχίες, στα προβλήματα, για όσα μετανιώσατε, στα λάθη, σε όσα «είναι στραβά», στα πράγματα που δεν έχουν γίνει ακόμα, στα πράγματα που σας ενοχλούν, στο μέλλον και στο παρελθόν σας.

Το να ζείτε στο παρόν σημαίνει απλώς να ζείτε τη ζωή τώρα, με όλη σας την προσοχή συγκεντρωμένη στο παρόν, και να μην επιτρέπετε στο μυαλό σας να παρασυρθεί σε θέματα που σας απομακρύνουν από αυτό. Όταν καταφέρετε να κάνετε κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα χαίρεστε πλήρως, και από κάθε άποψη, το παρόν, αλλά θα μπορείτε να εκφράζετε κάθε ίχνος δημιουργικότητάς σας, επειδή δε θα σας αποσπούν οι επιθυμίες, οι ανάγκες και οι ανησυχίες σας.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα από το τι συνέβη χθες, τον προηγούμενο μήνα, ή πριν από χρόνια – ή τι μπορεί να συμβεί αργότερα, αύριο, ή τον επόμενο χρόνο – το παρόν είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο μπορείτε να ανακαλύψετε και να βιώσετε την ευτυχία. Είναι προφανές βέβαια ότι αυτό δε σημαίνει πως το παρελθόν σας δε σας επηρεάζει, ή δε διδάσκεστε από αυτό – ή ότι δεν κάνετε σχέδια για το μέλλον σας, απλώς σημαίνει ότι κατανοείτε πως η πιο αποτελεσματική, ισχυρή και θετική ενέργεια είναι η ενέργεια του σήμερα – η ενέργεια του τώρα. Όταν νιώθετε ενόχληση ή στενοχώρια, τις περισσότερες φορές είναι για κάτι που έχει ήδη γίνει ή μπορεί να συμβεί.

Τα παιδιά καταλαβαίνουν ενστικτωδώς ότι η ζωή είναι μια σειρά από στιγμές του παρόντος, που η καθεμιά τους πρέπει να βιωθεί ολοκληρωτικά, η μία μετά την άλλη, διατηρώντας η καθεμία ξεχωριστά τη σημαντικότητά της. Τα παιδιά απορροφώνται στο παρόν και προσφέρουν την απρόσκοπτη προσοχή τους στον άνθρωπο με τον οποίο βρίσκονται μαζί.

Αν ενστερνιστείτε αυτή τη στρατηγική, θα ανακαλύψετε πως η δυνατότητα αφοσίωσης στο παρόν αξίζει την προσπάθεια που θα καταβάλετε. Η συγκεκριμένη πρακτική, σας δίνει την ικανότητα να βιώνετε τα συνηθισμένα γεγονότα σαν κάτι το εξαιρετικό. Θα σπαταλάτε πολύ λιγότερο χρόνο νιώθοντας ενοχλημένος από τη ζωή και θα περνάτε πολύ περισσότερο απολαμβάνοντάς την. Θα σπαταλάτε λιγότερο χρόνο πείθοντας τον εαυτό σας πως το παρόν δεν είναι αρκετά καλό και περισσότερο απολαμβάνοντας την ξεχωριστή στιγμή που ζείτε – την τωρινή.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα.. μέσα στην οικογένεια» του Richard Carlson, Ph. D. – εκδ. ελληνικά γράμματα