Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δημοσιοποίησε ένα ακόμη σποτ, καλώντας τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, να μην φοβούνται να αντιδράσουν.

Θύμα βίας μία στις τρεις γυναίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σ’ ένα χρόνο, 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση, ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), δείχνουν πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).

Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό και αυτό, όπως σημειώνει η ΕΙΕ, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών, αφού, «οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή».

Η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο αναλαμβάνουν δράση

Η ολομέλεια του ΕΚ υιοθέτησε την Πέμπτη με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση ψηφίσματος για την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που προβλέπει την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών την 25η Νοεμβρίου.

Το σχετικό ψήφισμα προέκυψε ύστερα από προφορική ερώτηση που εισηγήθηκαν έξι γυναίκες ευρωβουλευτές, οι οποίες παρουσίασαν με μελανά χρώματα τη βία που υφίστανται οι γυναίκες και υπογράμμισαν τη σημασία προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που χαρακτηρίζεται ως το πρώτο στο είδος του δεσμευτικό διεθνές εργαλείο για την εξάλειψη και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών επικεντρώνεται σε 4 βασικά θέματα: στην πρόληψη της βίας, στην προστασία των θυμάτων, στη δίωξη των δραστών και στην παρακολούθηση.

Παράλληλα, η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα των Φύλων Βέρα Γιούροβα κηρύσσει σήμερα, 25 Νοεμβρίου, την εκκίνηση εκστρατείας για το 2017, με σειρά πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν όλους τους θεσμικούς φορείς από τοπική ως διεθνή κλίμακα, αλλά και κάθε ευρωπαίο πολίτη, με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών. Σύνθημα της εκστρατείας είναι «πείτε όχι, σταματήστε τη βία κατά των γυναικών».

Η μεγαλύτερη κίνηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, είναι η Εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας (White Ribbon Campaign), μία πρωτοβουλία ανδρών, που δεσμεύονται να μην παραμείνουν σιωπηλοί σε αυτό το ζήτημα, αλλά να εργαστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για την εξάλειψή του. Την εκστρατεία, στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, συντονίζει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή