Κάθε άνθρωπος έχει να θυμάται τουλάχιστον ένα οδυνηρό τέλος μιας σχέσης. Ακόμη και οι πιο δυνατοί έρωτες μπορεί να οδηγηθούν στο χωρισμό.

 

Αναπόφευκτα μετά από ένα χωρισμό αισθανόμαστε αποτυχημένοι, μόνοι και απογοητευμένοι. Αλλά αυτό είναι ένα στάδιο και όχι μια διαρκής κατάσταση.

Μετά το χωρισμό λοιπόν υπάρχουν δύο δρόμοι: η βαθιά οδύνη και το βύθισμα στον πόνο χωρίς διάθεση να πιστέψει το άτομο ξανά στην ζωή ή μια θλίψη διαχειρίσιμη που θα οδηγήσει το άτομο με πίστη να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις που δένουν τους ανθρώπους σε μια ερωτική σχέση είναι ιδιαιτέρως ισχυρές, αλλά εξίσου ισχυρός είναι και ο πόνος του χωρισμού που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει τόσο βαθύ τραύμα που να εξελιχθεί σε μια ψυχική ασθένεια.

Είναι απόλυτα υγιές να υπάρχει θλίψη μετά από ένα χωρισμό είτε είστε άνδρας, είτε γυναίκα. Εικόνες από το παρελθόν της κοινής σας ζωής και αναμνήσεις θα έρχονται συνέχεια στο μυαλό σας, θα έχετε την έντονη επιθυμία να επιστρέψετε και θα αναπολείτε την στιγμή της γνωριμίας σας ή την πρώτη φορά που συναντηθήκατε.

Σε αυτό το στάδιο καλό θα ήταν να μην αφήσετε αυτές τις αναμνήσεις να εξελιχθούν σε εμμονή. Για να αποφύγετε τις εμμονικές αναμνήσεις που οδηγούν σε άρνηση της πραγματικότητας, θα πρέπει να θυμάστε τους λόγους που σας οδήγησαν στο χωρισμό και να πάρετε απόφαση πως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.

Η διάρκεια αυτής της θλιβερής κατάστασης ποικίλει από άτομο σε άτομο αλλά πρέπει να δεχθούμε πως όλοι μας περνάμε από αυτό το στάδιο σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό. Θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από φίλους και η απόφαση μας να πούμε «φτάνει πια» και να δεχτούμε πως η σχέση μας καλώς τελείωσε αφού είχε αντικειμενικά άλυτα προβλήματα.

Πολλά άτομα για να ξεπεράσουν τη θλίψη τους αναζητούν καταναγκαστικά και επειγόντως νέες αγάπες ή νέα φλερτ και σεξουαλικές σχέσεις της μιας βραδιάς. Ίσως εκεί να βρουν μια φευγαλέα παρηγοριά αλλά συνήθως αυτές οι πράξεις είναι υποκατάστατα περιορισμένης εμβέλειας και δεν θα σας βοηθήσουν ουσιαστικά στην διαχείριση της θλίψης σας.

Αφήστε την θλίψη να εκφραστεί ομαλά και μην παρασύρεστε σε ακρότητες. Κλάψτε όπως θα γελούσατε αν ακούγατε ένα πολύ καλό ανέκδοτο, μιλήστε για την θλίψη σας όπως θα λέγατε και σε κάποιον φίλο σας το καλό ανέκδοτο που ακούσατε και αφήστε το χρόνο και την αγάπη των φίλων σας, αλλά και του εαυτού σας, να σας «θεραπεύσει».

Ασχοληθείτε ενεργά με τον εαυτό σας, δείτε τα λάθη σας και προσπαθήστε να τα διορθώσετε. Κρατήστε μονάχα τα θετικά που πήρατε από τον/την πρώην σύντροφό σας, αποδεχθείτε πως το παρελθόν δεν μπορεί να διαγραφεί αλλά και ούτε να αλλάξει. Ασχοληθείτε με το να δημιουργήσετε ένα καλύτερο παρόν που θα σας οδηγήσει σε ένα ευνοϊκότερο μέλλον με την αγάπη και την χαρά της ζωής να κάνουν την επανεμφάνιση τους στη ζωή σας. Χρησιμοποιήστε την εμπειρία που αποκομίσατε για να διαχειρίζεστε τις απογοητεύσεις που εμπεριέχονται στο παιχνίδι της ζωής αλλά και δείξτε την θέληση να αγαπήσετε και να αγαπηθείτε με αξιοπρέπεια.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο χωρισμός στο ζευγάρι» του Λουίς Ρόχας Μάρκος – εκδ. Αίολος