Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εισβάλει σε πολλές οικογένειες η χρήση ουσιών. Το πρόβλημα αυτό αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

 

Δεν είναι μόνο μία αιτία που οδηγεί το άτομο στη χρήση. Οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι, η προσωπικότητα του ατόμου, ο χαρακτήρας του, οι παρέες του, κοινωνικοί παράγοντες και ίσως δυσλειτουργίες της οικογένειας.

Επομένως οι ουσίες και η εξάρτηση ενός ανθρώπου, είναι και οικογενειακή υπόθεση. Οι γονείς αν δεν κινητοποιηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, είναι σίγουρο ότι θα βρουν τον κατάλληλο χώρο οι ουσίες, για να απλώσουν τα πλοκάμια τους, με καταστροφικές συνέπειες για το παιδί μας.

Συγκλονίζεται ολόκληρη η οικογένεια και εμφανίζονται πολλά δυσάρεστα συναισθήματα, όπως, φόβος, απόγνωση, απελπισία, ενοχή, θυμός, ντροπή κ.ά.

Η οικογένεια χρειάζεται να είναι ενωμένη σαν γροθιά, απέναντι στην εμφάνιση της χρήσης, για να την αντιμετωπίσει. Με ηρεμία και κυρίως ψυχραιμία θα μπορέσει να οδηγηθεί στη λύση αυτού του προβλήματος. Ο ρόλος της είναι σημαντικός, δεδομένου ότι κάθε εξαρτημένος έχει ανάγκη τους δικούς του ανθρώπους, για να βοηθηθεί και να ξεκινήσει τον αγώνα της απεξάρτησης.

Η χρήση είναι ένα “καμπανάκι” για την οικογένεια που “χτυπά” και δίνει το στίγμα, ότι κάτι δεν πάει καλά…

Εάν λοιπόν η οικογένεια, με έναυσμα τη χρήση, κάνει βήματα και μπει σε καινούργια τροχιά.. θα καταφέρει να τραβήξει και να βγάλει το μέλος της, από την παγίδα των ουσιών.

Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται μπορεί ο γονιός να κινητοποιηθεί και να ζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή:  Κυριακή Μιχαηλάκη – Συμβουλευτική/ Life coaching

Email: kiriakimich.lifecoach@gmail.com