Ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει τα πάντα, κάθε είδους ανοιχτή πληγή, κάθε είδους δυσάρεστη ανάμνηση που μπορεί να τριγυρνάει στο μυαλό και πεισματικά να μένει ζωντανή, χωρίς να θέλει να σβήσει.

 

Όμως, μπορεί κι εσύ να μην θέλεις να την αφήσεις να σβήσει, ίσως γιατί έτσι πιστεύεις πως ακόμη κρατάς την ελπίδα ζωντανή, ότι μπορεί να ξαναγίνουν τα πράγματα όπως ήταν. Όχι! Δύσκολα τα πράγματα θα ξαναγίνουν όπως ήταν! Μια φορά συμβαίνουν όλα. Τα πάντα έχουν τη δική τους μοναδικότητα, οι φιλίες, οι σχέσεις, οι άνθρωποι.

Όταν κάτι δεν σου πηγαίνει καλά, όταν κάτι τελειώνει, μια σχέση, μια φιλία, ένας μεγάλος έρωτας με τον οποίο έκανες όνειρα για ένα κοινό μέλλον, ένα να θυμάσαι: Πως δεν ήταν για να γίνει. Πως όλα έχουν τον λόγο τους που γίνονται έτσι όπως γίνονται. Κι αν τώρα δεν το βλέπεις και δεν το καταλαβαίνεις, θα το δεις και θα το καταλάβεις με το πέρασμα του χρόνου. Ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα, επουλώνει κάθε είδους ανοιχτή πληγή, γιατί είναι το καλύτερο φάρμακο, χωρίς καμία παρενέργεια, χωρίς καμία άσχημη επίδραση. Ο χρόνος είναι φίλος σου και σύμμαχός σου, όχι εχθρός σου!

Ο χρόνος δε σε κάνει να ξεχνάς, αλλά να θυμάσαι χωρίς να πονάς. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό, άλλωστε. Σημασία δεν έχει να ξεχάσεις το παρελθόν σου, τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή σου είτε γιατί το επέλεξαν εκείνοι είτε γιατί αποφάσισες να τους διώξεις εσύ, γιατί έκρινες πως δεν σου έκαναν καλό. Σημασία έχει να θυμάσαι τα πάντα χωρίς πια να πονάς και να σε επηρεάζουν, δημιουργώντας έτσι ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον βασισμένος στο παρελθόν σου και στις αναμνήσεις σου, είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες. Γιατί, αυτές οι αναμνήσεις και αυτοί οι άνθρωποι του παρελθόντος είναι εκείνοι που σε έκαναν αυτό που είσαι σήμερα.

Ποτέ δεν θα πρέπει να επιτρέψεις σε αυτούς που έφυγαν από τη ζωή σου, να σου πάρουν ό,τι καλό έχεις, να σε αλλάξουν και να σε κάνουν σε κάτι που δεν θα ήθελες να είσαι. Αλλά, να κρατήσεις μόνο τις όμορφες στιγμές, τα καλά στοιχεία τους, κι εκείνα τα άσχημα να τα μετατρέψεις υπέρ σου, να τα κάνεις να σε ωφελήσουν στη ζωή σου, να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Δεν ήξερες από την αρχή, δεν ήξερες πως θα μπορούσε να εξελιχθεί κάτι. Προσπάθησες, όμως, κι αυτό έχει σημασία.

Πάντα, λοιπόν, να θυμάσαι πως χρειάζεται χρόνο, επιμονή και υπομονή για να επουλωθούν όλες οι ανοιχτές πληγές που μπορεί να έχεις μέσα σου. Κι αν τώρα πιστεύεις πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, πως ποτέ δεν θα τα καταφέρεις, κάνεις λάθος! Θα τα καταφέρεις, γιατί μπορείς, γιατί έχεις τη δύναμη μέσα σου, γιατί όταν θες κάτι πολύ μπορείς να το πετύχεις, με προσπάθεια πάντα!

Άλλωστε, δεν υπάρχει δεν θέλω, αλλά δεν μπορώ! Κι εσύ και θα πρέπει να θες και να μπορείς. Και μην ξεχνάς πως έχεις και τον καλύτερο σύμμαχο, τον Χρόνο, που στο πέρασμά του παίρνει τα πάντα μαζί του, όπως ο πολύ δυνατός άνεμος. Παίρνει τις άσχημες στιγμές και τις άσχημες αναμνήσεις και τις φυλάει μέσα σε ένα κουτί, σε μια γωνιά του μυαλού σου όπου η πρόσβαση είναι εύκολη, γιατί δεν θέλει να σε κάνει να ξεχάσεις, αλλά να θυμάσαι χωρίς πια να επηρεάζεσαι, και το κυριότερο και βασικότερο, χωρίς πια να πονάς.

Το παρελθόν μας είναι οι επιλογές μας, καλές ή κακές. Από αυτές τις επιλογές μαθαίνουμε και φτιάχνουμε το μέλλον μας πιο συνειδητά. Προσπαθούμε να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, όσο αυτό είναι εφικτό, αλλά να φτιάξουμε ένα όμορφο παρόν και μέλλον με τις αναμνήσεις και τα λάθη του παρελθόντος που ο χρόνος φύλαξε για μας, με σκοπό να τα θυμόμαστε, να βλέπουμε πόσο καλό μας έκαναν τελικά, κι ας μην το βλέπαμε κάποτε, και να τα αποφεύγουμε!

Έτσι, όταν περάσει ο καιρός, όταν περάσουν τα χρόνια και θα έχουμε φτιάξει τη ζωή μας, όπως εμείς θέλουμε, και κοιτάξουμε πίσω, θα καταλάβουμε πως τελικά ο χρόνος ήταν ο καλύτερος γιατρός και θα συνειδητοποιήσουμε πως τα πάντα γίνονται για κάποιο λόγο, ίσως για να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε!

Τα πάντα για να συμβούν θέλουν τον χρόνο τους! Μάθε να περιμένεις και δεν θα χάσεις! Γιατί, όπως λέει και ο Αρχαίος Έλληνας ποιητής, Μένανδρος, Πάντων ιατρός των αναγκαίων κακών χρόνος εστί ( Ο Χρόνος είναι γιατρός όλων των κακών που επιβάλλονται από τις ανάγκες )

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή: Της Μιρένας Πατρού