Η λέξη «άλλοι» μπορεί να εννοεί τον οποιονδήποτε – τα παιδιά, τους γονείς, τους φίλους ή τους συγκατοίκους σας.

Ο σκοπός αυτής της στρατηγικής είναι να σας δείξει πως δεν είναι σπουδαίο πράγμα να αφήσετε κάποιον άλλο να έχει «δίκιο» ή να νικήσει σε μια διαφωνία. Για την ακρίβεια, είναι ό,τι πρέπει για τη μείωση του στρες. Όταν κάποιος άλλος «κερδίζει», δε σημαίνει πως εσείς «χάνετε». Το να αφήσετε κάποιον άλλο να νιώσει πως τον ακούσατε με ειλικρινή σεβασμό είναι, πολλές φορές, πολύ πιο ικανοποιητικό από το να προσπαθείτε να επιβάλετε το δικό σας τρόπο σκέψης στον άλλον – ή να σπαταλάτε πολύτιμη πνευματική ενέργεια προσπαθώντας να πείσετε κάποιον πως έχετε δίκιο και αυτός άδικο.

Η αλήθεια είναι πως, από την άποψη της ποιότητας ζωής, κανένας δεν κερδίζει πραγματικά σε μια λογομαχία. Όταν υπάρχει ένταση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, η αλληλεπίδρασή τους απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ιδανική. Μια διαφωνία δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια δύο ή περισσότερων ανθρώπων να αποδείξουν μία άποψη.

Πάρα πολλές φορές αφήνει όλους τους συμμετέχοντες με μια άσχημη αίσθηση. Σε μια διαφωνία σπάνια κάποιος ακούει τον άλλον ή μαθαίνει κάτι από αυτόν. Από μια τέτοιου είδους σύγκρουση πολύ συχνά προκύπτουν συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού, στενοχώριας και αναστάτωσης. Αν όμως αφήσετε κάποιον άλλο να νικήσει σε μια διαφωνία, πολύ συχνά νιώθετε και οι δυο νικητές. Έχει εδραιωθεί μια αρμονία μεταξύ σας και έτσι η σχέση σας έχει μια ευκαιρία να αναπτυχθεί.

Όταν αρνείστε να εμπλακείτε σε μια διαφωνία, όχι από πείσμα, ή επειδή πιστεύετε ότι μόνο εσείς έχετε δίκιο, αλλά λόγω αγάπης και καλοσύνης, θα δείτε πόσο γρήγορα λύνονται τα θέματα από μόνα τους.

Όταν κάποιος ξεκινάει μια διαφωνία ή μια έντονη συζήτηση, βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια ενδιαφέρουσα απόφαση που πρέπει να πάρετε πολύ γρήγορα. Θα μπείτε κι εσείς μέσα σ’ αυτή ή θα κάνετε πίσω;

Η πρόθυμη συμμετοχή στη διαφωνία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τρέφει την κατάσταση.

Δε σας προτείνω να σταματήσετε να υπερασπίζεστε τις απόψεις όταν αφορούν πράγματι σε κάτι σημαντικό, ή να επιτρέπετε στον καθένα να σας υποσκελίζει, ή να σας εκμεταλλεύεται. Για την ακρίβεια, πιστεύω πως θα συμφωνήσετε ότι το να επιτρέπετε σε κάποιον άλλο να νικήσει σε μια διαφωνία, μία στις τόσες, είναι σημάδι δύναμης. Αποδεικνύει ότι είστε άνθρωπος με μια πιο προοπτική αντίληψη των πραγμάτων. Και συχνά, αν και όχι πάντα, η συμπεριφορά σας δίνει την ευκαιρία στον άλλο να κάνει το ίδιο.

Http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα» του Richard Carlson, Ph.D.