Ένα ζευγάρι που ζει δυστυχισμένα μπορεί να διαζευχθεί ή να χωρίσει, αλλά, παρά το κόστος της διάλυσης του γάμου, τα προβλήματα που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια παραμένουν άλυτα. Και ο χωρισμός και το διαζύγιο αφήνουν και στα δύο εμπλεκόμενα μέλη μια αίσθηση αποτυχίας.

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Οι πρώην σύζυγοι κάνουν σκληρές προσπάθειες να καταπραΰνουν τις αναστατωμένες συνειδήσεις τους, κατηγορώντας για την αποτυχία του γάμου τους ο ένας τον άλλον. Συνήθως το φταίξιμο ανήκει και στους δύο, κι οι δύο σύζυγοι έχουν κάνει λάθη. Επιπλέον, το διαζύγιο ή ο χωρισμός δε βοηθούν κανέναν. Αντίθετα, τα τραύματα που προκαλούν δεν επουλώνονται ποτέ, αφήνουν τους ανθρώπους αφάνταστα πληγωμένους και απογοητευμένους.

Αν το ζευγάρι είχε παιδιά, συνήθως αυτά είναι που θα υποφέρουν πιο πολύ. Το μέλλον τους, η ανάπτυξή τους, ο χαρακτήρας τους και η ζωή τους γενικότερα επηρεάζεται, μερικές φορές αμετάκλητα. Αυτό ισχύει ειδικότερα όταν οι γονείς τους τα χρησιμοποιούν σαν πιόνια στο μεταξύ τους πόλεμο. Όσοι χωρίζουν δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν πως, ότι κι αν γίνει, αποτελούν ακόμα ζευγάρι για χάρη των παιδιών τους, αφού τα παιδιά δεν μπορούν να πάρουν διαζύγιο από τους γονείς τους. Ο κάθε γονιός θα πρέπει να αποφεύγει μπροστά στα παιδιά να πει ή να κάνει κάτι που θα μπορούσε να θίξει τον άλλο. Επίσης ο γονιός καλό είναι να αντιστέκεται στον πειρασμό να κάνει όλα τα χατίρια στα παιδιά του, με την ελπίδα πως θα κερδίσει την εύνοιά τους εις βάρος του άλλου. Όλα αυτά σημαδεύουν βαθύτατα τα παιδιά.

Ωστόσο, ο χωρισμός ποτέ δε θα αποτελέσει για τα παιδιά την καλύτερη δυνατή λύση, πράγμα που ισχύει ακόμα κι αν οι γονείς καταφέρουν να χωρίσουν ανώδυνα και να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις μετά το διαζύγιο. Παρ’ όλο που κάτι τέτοιο βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν τη δοκιμασία με τις λιγότερες φθορές, παρόμοια λύση δεν εξυπηρετεί ποτέ το συμφέρον των παιδιών, που είναι να αποτελούν μέρος μιας ενωμένης, ευτυχισμένης οικογένειας.

Ευτυχώς, και πολύ σωστά, ο νόμος επιτάσσει να υπάρχει κάποια περίοδος χωρισμού, πριν εκδοθεί το διαζύγιο. Δίνεται έτσι και στους δύο συζύγους ο χρόνος να σκεφτούν το τρομαχτικό βήμα που πρόκειται να κάνουν και θα ήταν ευχής έργο αν το χρονικό αυτό διάστημα δεν το χρησιμοποιούσαν για να βρουν καινούριο ταίρι, αλλά για μια σοβαρή ενδοσκόπηση και αυτοανάλυση. Μόνο όταν καταφέρουμε πραγματικά να γνωρίσουμε το χαρακτήρα μας και τα κίνητρά μας θα μπορέσουμε να κρίνουμε και τον εαυτό μας και το σύντροφό μας δίκαια.

Https://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Αγάπη και γάμος» του Ερικ Μπλούμενταλ