Τι σημαίνει να μισείς κάποιον; Κατά πρώτον, το μίσος είναι μία απέχθεια για κάποιον ή για κάτι. Αλλά αυτό δεν αρκεί, έτσι δεν είναι; Μπορεί να απεχθάνεσαι το παγωτό μπανάνα, αλλά μάλλον δε θα χάσεις τον ύπνο σου κιόλας γι αυτό το πράγμα. Άρα η απέχθεια από μόνη της δεν είναι αρκετή.
Το μίσος ξεκινάει από το θυμό. Αλλά για να φτάσεις στο σημείο να μισείς κάποιον, πρέπει να προσθέσεις μερικά ακόμα υλικά:
- Δύναμη. Το μίσος είναι δυνατό συναίσθημα. Δε γίνεται να μισείς κάποιον λιγάκι.
- Ένταση. Το άτομο που μισεί κάποιον έχει να κάνει με ένα συναίσθημα τόσο έντονο κι απαιτητικό όσο κι η αγάπη.
- Απειλή. Το άτομο που μισούμε φαίνεται να απειλεί άμεσα τη ζωή μας, τις αξίες μας ή τα κεκτημένα μας. Το άτομο αυτό λοιπόν είναι κακό επειδή μας απειλεί.
- Χρόνο. Το μίσος συσσωρεύεται με τον καιρό. Άλλες φορές αναπτύσσεται σιγά σιγά, άλλες γρήγορα. Από τη στιγμή όμως που έχει συσσωρευτεί, αντέχει στο χρόνο. Καμιά φορά το κουβαλάμε για όλη μας τη ζωή.
- Αδυναμία να το αποβάλλουμε. Το μίσος μας τριγυρίζει σαν το βαρετό καλεσμένο που έχουμε στο τραπέζι μας. Είναι απίστευτα δύσκολο να αποβάλεις το μίσος σου, ακόμα κι αν το θέλεις.
- Επιθυμία για εκδίκηση. Οι άνθρωποι που μισούν κάποιον αισθάνονται πληγωμένοι. Συχνά επιθυμούν να πληγώσουν τους άλλους στον ίδιο βαθμό που πληγώθηκαν και οι ίδιοι.
- Επίδραση στη φυσιολογική ζωή. Το μίσος απορροφά πολλή ενέργεια. Δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτε άλλο. Κάνεις πράγματα που δεν έχουν νόημα. Σε οδηγεί το μίσος σου. Το άτομο που μισείς σε στοιχειώνει. Το μίσος είναι ένας λύκος που ουρλιάζει μέσα στο μυαλό σου.
Το μίσος ξεκινάει σαν θυμός. Αναστατώνεσαι με κάτι, ρίχνεις το φταίξιμο σε κάποιον που θεωρείς ότι δημιούργησε το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα δε λύνεται. Τότε θυμώνεις ακόμα περισσότερο. Δεν μπορείς να μην το σκέφτεσαι. Αρχίζεις να απεχθάνεσαι το άλλο άτομο, κολλάς σ΄αυτό που σου έκανε. Η απέχθεια μετατρέπεται σε μίσος, σαν το τσιμέντο που στεγνώνει σιγά σιγά. Η στάση σου απέναντι στο άλλο άτομο γίνεται άκαμπτη. Τίποτε απ΄αυτά που λέει ή κάνει δεν αλλάζει τη γνώμη σου. Αυτός είναι ο κακός κι εσύ ο καλός. Τόσο απλά.
Δυστυχώς, η μνησικακία δημιουργείται πολύ εύκολα σ΄αυτούς που είναι πολύ θυμωμένοι. Πάρα πολύ εύκολα. Το μίσος τους δίνει την τέλεια δικαιολογία για να παραμείνουν θυμωμένοι. Μπορεί να μισείς κάποιον για πάντα, ακόμα κι όταν έχει πεθάνει. Μπορείς πάντα να ρίχνεις πάνω του τις ευθύνες για τα προβλήματά σου επίσης.
Το μίσος είναι σαν βαθιά ριζωμένο παρασιτικό φυτό. Δε βγαίνει εύκολα. Και όπως όλα τα παράσιτα, ξεφυτρώνει γρήγορα και αναπτύσσεται ταχύτατα, ακόμα κι αν προσπαθήσεις να το αγνοήσεις. Αν το αφήσεις να μεγαλώσει όμως, το μίσος εκτοπίζει όλα τα άλλα συναισθήματα. Ένα απ΄αυτά είναι και η αγάπη, που πνίγεται από τα αγριόχορτα της μνησικακίας και του μίσους.
Το μίσος πληγώνει εσένα περισσότερο από ό,τι τους άλλους.
Το μίσος μπορεί να πάρει τον έλεγχο όλης σου της ζωής, να καταστρέψει τη γαλήνη του μυαλού σου. Σε κρατάει κολλημένο στο παρελθόν, να γλείφεις παλιές πληγές. Δε σε αφήνει να προχωρήσεις στη ζωή σου, δε σε αφήνει να μεγαλώσεις ή να αλλάξεις.
Βεβαίως, μπορείς να κρατήσεις και τις μνησικακίες σου και το μίσος σου. Κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει να τα αποβάλεις. Αλλά θα το πληρώσεις ακριβά. Οι μνησικακίες κοστίζουν ακριβά. Για ρίξε μια ματιά στο λογαριασμό!
- Δεν μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου το άτομο που μισείς.
- Σκέφτεσαι αυτό που μισείς τόσο πολύ, που σου είναι δύσκολο να κάνεις κάτι άλλο που θα σου άρεσε.
- Νιώθεις μπερδεμένος και θυμωμένος σχεδόν συνέχεια. Συγχύζεσαι πιο συχνά και παραμένεις οργισμένος για περισσότερη ώρα.
- Λυπάσαι τον εαυτό σου για όλα αυτά που έχεις περάσει, αλλά δεν πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι γι΄αυτό.
- Εκνευρίζεσαι με τους άλλους και οι σχέσεις σου υποφέρουν.
- Αντιμετωπίζεις τους άλλους σαν κακούς ή αναίσθητους που το μόνο που θέλουν είναι να σε βλάψουν.
- Μπορεί να πεις ή να κάνεις πράγματα που ή θα τα μετανιώσεις αργότερα ή θα σε βάλουν σε μπελάδες.
- Μπορεί να γίνεις πικρόχολος ή να πάθεις κατάθλιψη.
Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com
Πηγή: Από το βιβλίο «Νίκησε το θυμό και την υπερένταση τώρα!» του Δρ. ΡΟΝ ΠΟΤΕΡ – ΕΦΡΟΝ