Ο γάμος επιδρά σε πολλαπλά επίπεδα στη ζωή ενός ζευγαριού. Όταν οι δύο σύντροφοι έχουν αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους, ο γάμος σίγουρα τους ωφελεί:

 

ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Έχει άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και το ενδυναμώνει, έτσι ώστε να εξαλείψει αποτελεσματικά αρρώστιες, λοιμώξεις, μολύνσεις και να κάνει το άτομο περισσότερο ανθεκτικό σε αυτές. Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις μοιράζονται δια δύο και έτσι οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

ΠΑΡΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Όταν μοιράζονται το οικονομικό βάρος οι δύο σύντροφοι, μπορούν πιο εύκολα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν τις όποιες γκρίνιες λόγω οικονομικών δυσκολιών.

ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΣΜΩΝ

Όταν το ζευγάρι περνάει δύσκολες φάσεις, υπάρχει υποστήριξη από γονείς, συγγενείς και φίλους και από τις δύο πλευρές, που χρησιμεύει ως δίχτυ ασφαλείας για το ζευγάρι.

ΠΑΡΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ

Όταν ο κάθε σύντροφος φαίνεται ελκυστικότερος στα μάτια του άλλου, ανεβαίνουν τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό δημιουργώντας ατμόσφαιρα ευφορίας και ηρεμίας. Ως εκ τούτου, επιβραδύνεται η γήρανση, και το άτομο παρουσιάζει μια πιο αισιόδοξη στάση για τη ζωή.

ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΨΥΧΙΚΟ ΜΑΣΑΖ

Η γλώσσα του σώματος είναι ενδεικτική για το πόσο καλά ζει κάποιος τη ζωή του. Το άτομο που είναι επιρρεπές σε αλλεργίες, μολύνσεις, συχνούς πονοκεφάλους, έλκος, υπέρταση, κ.λ.π., δηλώνει μέσω του σώματός του τη «δυσαρέσκειά» του απέναντι σε κάποιες προκλήσεις της ζωής. Τα παντρεμένα ζευγάρια που βρίσκουν στο πρόσωπο του συντρόφου τους ένα αποκούμπι, μια ασπίδα προστασίας για να μοιράζονται τις αντιξοότητες της ζωής, προσφέρουν στον εαυτό τους και στο σύντροφό τους το ψυχικό μασάζ που είναι απαραίτητο για την καλή ποιότητα της σχέσης τους.

Σε γενικές γραμμές, εξουδετερώνει κάθε σωματική, ψυχική, πνευματική ακαμψία. Ο κάθε σύντροφος παρέχει στον άλλο ερεθίσματα, σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα τέτοια που τον βοηθάνε να κινητοποιείται και να μη λιμνάζει σε οικείες μεν αλλά παθολογικές καταστάσεις.

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο της Αντιγόνης Κεμερλίογλου: “Γάμος σχέση στοργής ή σχέση οργής;”