Μοναχικές στιγμές. Είναι κι αυτές πολύ ιερές.

Είναι υπέροχη η κοινωνικότητα, η παρέα, το γέλιο, οι κουβέντες, η εξωστρέφεια. Είναι όμως σπουδαίο να μπορείς να μένεις στο δωμάτιό σου, εσύ κι ο εαυτός σου. Μόνο. Νιώθοντας την ανάσα σου, την ησυχία και τη σιωπή του χώρου, αυτό το κενό, που οδηγεί στης καρδιάς το γέμισμα.

Είναι οι στιγμές που σου δίνεται η ευκαιρία να αγαπάς αυτό που είσαι, να τυλίγεις με στοργή την ύπαρξή σου, να νιώθεις την αξία σου, την εσωτερική ασφάλεια και δύναμή σου, την ελευθερία της ψυχής σου, το άγγιγμα του Πλάστη σου. Πέρα από τίτλους, ρόλους, σχήματα, αξιώματα, μορφές και χρώματα.

Είναι η ευκαιρία που έχεις να έρθεις σε επαφή με τον πυρήνα σου, να νιώσεις μια έμπνευση, μια δημιουργική διάθεση, να κάνεις ωραία σχέδια για σένα και για άλλους. Να πάρεις βαθιές ανάσες χαλάρωσης, να νιώσεις το σώμα σου, να γεμίσεις φως, αγάπη, ειρήνη και ταπείνωση. Να νιώσεις την ενότητα με όλους και όλα.

Αν δεν μπορείς τη σιωπή και μοναξιά, και θες συνέχεια θόρυβο, σημαίνει ότι δεν συντονίστηκες ακόμα με τον κόσμο της γαλήνης, με την ησυχία του δάσους, με το μυστήριο του βυθού των ωκεανών, με την ομιλία των αγγέλων. Οι μόνιμοι θόρυβοι του κόσμου, ταράζουν.

Μη φοβάσαι την ησυχία της μοναξιάς. Οι πιο γόνιμες στιγμές της ζωής μου είναι οι άπειρες ώρες της σιωπής μου. Εκεί συναντώ την αλήθεια μου, το είναι μου. Αγγίζω τη λέξη αυτογνωσία, ανθρωπογνωσία, θεογνωσία, εμπειρία. Μη φοβάσαι τη σιωπή.

Μη φοβάσαι επίσης να κάνεις μια επιλογή: σε μια σχέση, μια αγορά, μια κίνηση στη ζωή σου. Κι αν βγει λάθος; Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς πάλι να χαρείς! Τίποτε δεν μπορεί να σε εμποδίσει από την ευτυχία, ακόμα κι αν δεν βρήκες την πιο μεγάλη ευκαιρία. Ίσως δεν βρεις την τέλεια γυναίκα, τον τέλειο άντρα. Δεν είναι τραγικό. Πάλι μπορείτε να περάσετε όμορφα! Πάντα θα υπάρχει κάτι πιο συναρπαστικό στη ζωή! Το μυαλό συγκρίνει και φέρνει απελπισία. Μα εσύ θα κάνεις τις επιλογές σου και θα λες: όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, πάλι μπορώ να νιώσω ευτυχία! Και θα προχωράς! Και θα χαίρεσαι, και θα έχεις γαλήνη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΑΝΟΣ

VIDEO