Υπάρχουν φορές που θα ήθελα να πω σε πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα νέους «Η ευθύνη της ζωής σου είναι αποκλειστικά δική σου… Ανέλαβε την…»

Κατηγορώντας τους άλλους, γι’ αυτά που μας συμβαίνουν, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μένουμε ακίνητοι στην ίδια θέση, ούτε μπροστά ούτε πίσω. Στάσιμοι και καθηλωμένοι σε κάποιους μηχανισμούς που μπορεί να ξεκινούν από την παιδική μας ηλικία και που δεν μας αφήνουν να απελευθερωθούμε.

Όταν κατηγορούμε τους άλλους για τις καταστάσεις της ζωής μας, χάνουμε χρόνο και ενέργεια. Η αιτία της πραγματικότητάς μας δεν είναι οι άλλοι. Είμαστε μόνον Εμείς…

Έχω την ευθύνη μου σημαίνει ότι βρίσκομαι εγώ αποκλειστικά στο τιμόνι της ζωής μου. Σταματώ να παριστάνω το θύμα και να βολεύομαι κάτω απ’ αυτό τον μανδύα.

Κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την δυστυχία μας ή για την εξέλιξη της ζωής μας. Ούτε κι εμείς ευθυνόμαστε για την πραγματικότητα των άλλων. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να υλοποιήσουν τις επιθυμίες τους, αλλά δεν είναι δυνατόν να τους κάνουμε ευτυχισμένους χωρίς να το επιθυμούν.

Μόλις συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας, μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε αλλαγές και να διαμορφώσουμε την ζωή μας διαφορετικά, για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Κυριακή Μιχαηλάκη – Συμβουλευτική/ Life coaching

Email: kiriakimich.lifecoach@gmail.com