Είναι εύκολο να αποκτήσει κάποιος τη συνήθεια να μιλάει πίσω από την πλάτη των άλλων, να απευθύνεται σαρκαστικά στους άλλους, να κάνει αρνητικά και κακόπιστα σχόλια για τη ζωή και τους ανθρώπους, να υπονοεί προσβλητικά πράγματα για κάποιον τρίτο, να κουτσομπολεύει και να εκφράζεται με διάφορους άλλους αρνητικούς τρόπους. Δυστυχώς, αυτή η συνήθεια, όσο αθώα και άκακη κι αν μοιάζει, έχει κάποιες σοβαρές συνέπειες.

 

Αν βάλουμε για μια στιγμή στην άκρη το γεγονός ότι το να μιλάς άσχημα είναι αγενές, ας σκεφτούμε τις επιπρόσθετες συνέπειες. Καταρχάς, μιλώντας αρνητικά ή με έντονο ύφος σε κάποιον, μπορεί αυτός να το εκλάβει ότι προσπαθούμε να τον μειώσουμε ή να τον πληγώσουμε. Σε κανέναν – και ειδικά στα μέλη της οικογένειάς σας – δεν αρέσει να του επιτίθενται, και όλοι νιώθουν άσχημα όταν τους συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η ίδια η πράξη της λεκτικής επίθεσης ενθαρρύνει αντιδράσεις αντεπίθεσης και αντιποίνων. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αντιμάχεται το κλίμα αγάπης μέσα στο σπίτι σας.

Αν η επίθεση δε γίνεται κατά πρόσωπο αλλά πίσω από την πλάτη του άλλου, αποτελεί επίσης δείγμα έλλειψης σεβασμού. Και βέβαια δε δίνει στον άλλον την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Πέρα όμως από όλα αυτά, παρατηρήστε πώς νιώθετε εσείς όταν μιλάτε με αρνητικό ή έντονο τόνο. Αν το προσέξετε, θα δείτε πως νιώθετε άσχημα. Μαζί με τις αρνητικές εκφράσεις έρχεται και μια αίσθηση έντασης και ανησυχίας, ένα είδος άσχημης διάθεσης μέσα στην ψυχή σας. Όταν μιλάτε αρνητικά, εστιάζετε την προσοχή σας σε όλα αυτά που είναι λάθος στον κόσμο και στους άλλους ανθρώπους. Σας κάνει να ξεχνάτε όλα εκείνα για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες – και εφιστά την προσοχή σας σε ό,τι δεν είναι τέλειο. Με λίγα λόγια, κανένας δεν κερδίζει, και πολύ περισσότερο εσείς!

Αν πιάσετε τον εαυτό σας να λέει κάτι κακό, δείτε αν μπορείτε μετά να έχετε μια όμορφη και ειρηνική μέρα. Η δική μου πρόβλεψη είναι πως τις περισσότερες φορές δε θα τα καταφέρετε.

Κανένας δεν είναι τέλειος, και σίγουρα όλοι παραπατάμε λίγο πού και πού. Οι περισσότεροι από μας έχουμε μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης. Αν αρκετοί από εμάς βάλουμε στην καρδιά μας το μήνυμα, να μιλάμε με αγάπη και καλοσύνη, τότε όλοι μας θα ζούμε σ΄έναν κόσμο με περισσότερη αγάπη και υπομονή.

http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα …μέσα στην οικογένεια» του ψυχολόγου Richard Carison, Ph.D.